ČSSD podpořila náměstka Podholu v kauze eurodotací

České Budějovice - Jihočeská ČSSD nevyzvala Petra Podholu (ČSSD), aby kvůli aféře s eurodotacemi opustil svou pozici náměstka primátora Českých Budějovic. Kauzou se už před sjezdem zabývalo grémium strany. Hejtman a předseda krajského výkonného výboru strany Jiří Zimola se od kauzy distancoval. Po Podholovi, jenž byl před volbami jeho tajemníkem, prý zvýhodnění jakýchkoliv projektů nežádal.

Podhola je podezřelý, že vyvíjel nátlak na bývalého ředitele Úřadu regionální rady Jihozápad Jiřího Trnku, aby zhruba 20 vybraných projektů firem spřízněných se sociální demokracií získalo evropskou dotaci. Trnka si vše nahrál a záznam poskytl Mladé frontě Dnes, která ho před časem zveřejnila. Podhola na záznamu tvrdil, že je vše v zájmu hejtmana.

Dnes Zimola i Podhola poměrně dlouho na jednání krajského výkonného výboru ČSSD vysvětlovali vývoj kauzy. „Poté, když se členové s případem seznámili do hloubky, konstatovali, že na základě všech známých skutečností nevidí v tento moment jediný důvod pro to, aby byla vyvozována nějaká personální odpovědnost. Jednoznačně se za pana Podholu, a možná přeneseně i za mne, postavili, a odmítají tuto záležitost jakkoliv dál vířit a komentovat,“ uvedl hejtman po jednání výboru. Policie dosud Podholu ani Zimolu kvůli této kauze neoslovila.

Kvůli podezření Podholy se už dříve sešla koalice českobudějovické radnice, kterou kromě ČSSD tvoří hnutí Občané pro Budějovice a TOP 09. Řešení ponechali na sociálních demokratech. Opozice se pak Podholu marně na jednání zastupitelstva snažila z funkce odvolat.

Podhola, jenž byl po zveřejnění kauzy několik dnů nemocen a později na dovolené, k případu před časem sdělil, že k jeho objasnění bude spolupracovat s policií. Informace, kterými disponuje MfD, jsou podle něj „pouze od bývalého ředitele Úřadu regionální rady Jihozápad Jiřího Trnky, který je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu v této kauze.“

Bývalý ředitel Úřadu regionální rady Jihozápad Jiří Trnka
Zdroj: ČT24