Policie využívá data o komunikaci čím dál víc

Praha –  Mobilní operátoři a poskytovatelé internetu musí ze zákona uchovávat šest měsíců veškerá data o komunikaci. V roce 2010 vyžadovala policie tyto data asi v 86 tisících případů, což je o 10 tisíc víc než v roce předchozím. Nezisková organizace Iuridicum Remedium kritizuje, že data si může policie od operátora vyžádat bez soudního příkazu. Jestli se změní vyhláška, rozhodne za dva dny Ústavní soud.

Kdo se dostane k datům o elektronické komunikaci prostřednictvím zpráv sms nebo připojení k internetu, může velmi snadno zjistit čas a lokalizaci mobilního telefonu. Dá se totiž najít nejbližší vysílač a určit, kde člověk bydlí nebo kde se pohyboval. Lze zjistit i to, jak je člověk aktivní, jaká je jeho denní rutina. Dá se tímto způsobem ověřit i alibi nebo se získaná data dají využít při rozvodových řízeních. Je ale vymazáno, s kým člověk komunikoval.

Tyto provozní a lokalizační údaje určí vše o komunikaci kromě jejího obsahu. „Může se zdát, že toto není příliš nebezpečné, ale je tu velké nebezpečí, že se tyto údaje mohou zpracovávat mnohem lépe než například odposlechy. Může se to zpracovávat počítačově, mohou se dělat sociální grafy kontaktů,“ upozornil lidskoprávní expert Jan Vobořil z organizace Iuridicum Remedium. Podle Vobořila existuje riziko zneužití údajů. „Jsou trojí. Mohou být zneužita ze strany mobilních operátorů, policie nebo někoho zvenčí,“ dodal. IT specialista z Iuridicum Remedium Petr Kučera k tomu dodává, že číslo 86 tisíc vyžádaných případů je poměrně vysoké - v Evropské unii žádala policie podobné informace ve vyšší míře než u nás jen v Belgii a Litvě.

Operátoři se dušují, že citlivé údaje jsou dobře zabezpečeny. Například ve Vodafonu musí mít zaměstnanci, kteří přijdou s těmito údaji do styku, prověrku Národního bezpečnostního úřadu.

Podobnou právní úpravu zrušil německý ústavní soud. „Náš návrh vychází z podobných zásad a vzhledem k tomu, že český Ústavní soud se často inspiruje v Německu, doufáme, že dojde ke zrušení národní úpravy,“ odhadl Vobořil.