Podle soudu Čepro nemusí Tukovému průmyslu zaplatit 75 milionů

Praha – Pražský městský soud zamítl žalobu Tukového průmyslu, který po státním podniku Čepro požadoval 75 milionů korun jako náhradu škody za vzniklý celní dluh. Komplikovaná kauza má kořeny v 90. letech, kdy Tukový průmysl fungoval jako veřejný sklad pohonných hmot, zásoby ale uskladňoval ve skladech Čepra. Podle rozsudku má také Tukový průmysl zaplatit skoro milion za soudní výlohy. Rozsudek je zatím nepravomocný, Tukový průmysl se zřejmě odvolá.

Celý případ se týká společnosti Bena, která v té době měla uzavřenou smlouvu s Tukovým průmyslem, že jí bude uskladňovat pohonné hmoty dovezené ze zahraničí. Podle tehdejších zákonů bylo možné ve veřejném skladu zaplatit daň i clo až při vyskladnění zásob, Bena však podle smlouvy musela Tukový průmysl informovat o prodeji pohonných hmot, což ovšem nedělala a s pohonnými hmotami dále obchodovala. Státu tak na daních a clu vznikla škoda skoro tři miliardy, které měla zaplatit firma Bena. 

Později ale celníci zjistili, že firma žádné peníze nemá, a proto vyměřili nedoplatek Tukovému průmyslu, který ze zákona za celní dluh spoluzodpovídal. Tukový průmysl pak podal žalobu na Čepro, protože ho prý mělo informovat o tom, že společnost Bena zásoby vyskladňuje. Později Tukový průmysl částku snížil na 75 milionů jako náhradu škody za vyměřený celní dluh. 

Čepro od začátku řízení uplatňovaný nárok odmítá a celý proces považuje za vykonstruovaný, protože prý nemělo žádnou informační povinnost vůči Tukového průmyslu ohledně pohonných hmot Beny. S tím ovšem Tukový průmysl nesouhlasí: „Máme zcela důvodně za to, že ústní odůvodnění neodpovídá výsledkům dokazování a předchozímu názoru Nejvyššího soudu ČR na tuto věc. I nadále sdílíme přesvědčení, že obě klíčové smlouvy o uložení se vztahovaly i na pohonné hmoty třetích osob včetně Beny a že Čepro tyto smlouvy porušilo, když zavinilo, že zboží společnosti Bena bylo nepřípustně odňato celnímu dohledu,“ uvedl po dnešním verdiktu advokát Tukového průmyslu Pavel Utěšený.