Viník tragické nehody u Dobřan měl v krvi metamfetamin

Dobřany (Plzeňsko) - Podle dnešního Práva měl v sobě čtyřiatřicetiletý řidič, který 1. března u Dobřan na Plzeňsku narazil osobním autem do autobusu, takové množství drogy, které by člověka jinak obyčejně zabilo. Při nehodě se osobní BMW srazilo s protijedoucím autobusem. V autě se zabil řidič, devětatřicetiletý muž z Klatov a třiadvacetiletá žena z Plzně. V autobuse se zranilo osm lidí.

„Toxikologické vyšetření prokázalo, že řidič měl v době nehody v krvi metamfetamin, a to ve výši 9,2 miligramu na litr. Podle znalců se jedná o velmi vysokou hodnotu,“ uvedl Libor Pilař z policejního ředitelství Plzeň-jih. Případ policie odloží, protože nelze trestně stíhat zemřelého.

Podle toxikoložky Marie Staňkové z ústavu soudního lékařství v Ostravě je naměřené množství metamfetaminu neboli pervitinu tisíckrát vyšší než hodnota, která se bere za prokázaný pozitivní nález. Podle ní je hranice, kdy má člověk vlivem metamfetaminu už zcela odbržděné schopnosti reálně hodnotit situaci, kolem jednoho miligramu.

Policisté našli podle Práva v autě několik pytlíčků s krystalickou látkou, větší obnos peněz a povzbuzující prášky ke zlepšení erekce. Už na místě nehody někteří svědci mluvili o riskantní jízdě BMW a o tom, že kličkovalo na silnici.