Ministr Heger odvolal ředitelku nemocnice Na Bulovce

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes odvolal ředitelku Fakultní nemocnice Na Bulovce Kateřinu Toběrnou. Jde o vůbec první osobu odvolanou z pozice ředitele velké státní nemocnice za dobu Hegerova působení v křesle ministra. V tiskovém prohlášení konstatoval, že ředitelka sice dokázala stabilizovat ekonomickou situaci nemocnice, a to i přes protesty zaměstnanců. Některé její kroky byly ale nestandardní a ministerstvo je nyní prověřuje. Podle ministra se dále zkomplikovaly vztahy v nemocnici, „problémy tak překročily únosnou míru a bohužel převážily nad pozitivní rolí, kterou paní ředitelka sehrála.“ Na nového ředitele fakultní nemocnice bude vypsáno standardní výběrové řízení.

Podle informací Českého rozhlasu - Radiožurnálu byly důvodem odvolání výsledky ministerské kontroly. Mluvčí nemocnice Jakub Hofmann uvedl, že ředitelka rozhodnutí ministra respektuje a funkci už předala. Do nového výběrového řízení se hlásit nebude.

Heger už dříve řekl, že za řízení nemocnic jsou zodpovědní jejich ředitelé. Ministerstvo je ale hodlá usměrňovat v tom, jak účelně vydávají peníze - ministr proto vyhlásil od 1. února pro státní nemocnice protikorupční strategii. Nemocnice musejí na drahé přístroje vypisovat výběrová řízení, jediným kritériem je cena. Pokud se přihlásí jenom jeden uchazeč, výběrové řízení se vypisuje znovu. Nemocnice rovněž mají připravit na nákupy léků elektronické aukce. Ministr chce ve své reformě přeměnit fakultní nemocnice na univerzitní, do konce roku plánuje předložit věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích.

Toběrná nastoupila do čela „Bulovky“ 1. května 2009. Chtěla ji podle tehdejšího vyjádření ekonomicky stabilizovat a chtěla provést změny v organizaci péče. Předtím působila jako primářka v nemocnici v Třebotově. Fakultní nemocnice Na Bulovce, kterou ročně projde přes půl milionu pacientů, spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Podle dřívějších informací by se ale mohla už příští rok stát pražskou metropolitní nemocnicí a mohlo by ji převzít město. Pražský magistrát měl mít do konce března právní posudky, v květnu údajně oznámí své stanovisko ministerstvu zdravotnictví.