Soud potrestal v kauze vraždy Malhockých dva policisty

České Budějovice - Okresní soud v Českých Budějovicích uložil dvěma policistům za nedbalost v případě zavražděných manželů podmíněné osmiměsíční tresty a zákaz práce u policie. Třetího policistu soud obžaloby zprostil. Žaloba je vinila z nedbalosti při vyšetřování výhrůžek syna rodičům. Syn pak loni v únoru zavraždil svou matku a jejího manžela, českobudějovického hudebníka. Rozsudek není pravomocný, jeden z policistů se odvolá, další si vzal lhůtu na rozmyšlenou a stejně učinil i státní zástupce, který nesouhlasí se zprošťující částí rozsudku. Důstojníkům hrozil až rok vězení.

Pachatelem vraždy byl Jan Heidinger, který matce a jejímu partnerovi vyhrožoval delší dobu, a policie o tom údajně věděla. Na postup policistů si proto stěžovali pozůstalí. Prověrka oddělení vnitřní kontroly jihočeské policie pak ukázala, že se vraždě skutečně dalo zabránit.

Policisté v průběhu líčení shodně vypovídali ve smyslu, že necítí přímou vinu za to, co se v únoru 2009 stalo. „Žádný systém, ani žádná sebelepší policie nemůže zabránit útoku paranoidního schizofrenika,“ řekl obhájce jednoho z policistů Josef Vavroch. Podle soudce Michala Kubánka však dva ze tří policistů skutečně pochybili. Uvedl to dnes ve zdůvodnění rozsudku. „Nevěnovali události patřičnou pozornost a přistoupili k celé věci nadmíru rutinně,“ řekl soudce.

Vraždu si nepamatuje

Heidinger totiž nejprve 10. února zaútočil na matku a jejího manžela nenabitou pistolí a následně utekl. Českobudějovický hudebník volal policii, ta událost hned prošetřila, ovšem místo opustila. Heidinger se v noci z 10. na 11. února do bydliště své matky a jejího manžela vrátil a zavraždil je.

Heidinger nebyl za vraždu souzen. Podle znalců trpěl v době činu paranoidní schizofrenií a při výslechu si ani nedokázal vybavit, co se přesně stalo. Českobudějovický krajský soud loni v srpnu nařídil ochranné ústavní léčení. Měl by ho podstupovat v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Lékaři by po dvou letech léčby měli posoudit Heidingerův zdravotní stav. Pokud by to uznali za vhodné, mohli by pak rozhodnout i o změně na ambulantní léčbu.

Soud potrestal v kauze vraždy Malhockých dva policisty.
Zdroj: ČT24