Otakar T. bude pohřben na náklady státu a bez obřadu

Praha - Otakar T., který byl jediným podezřelým v souvislosti s vraždou Anny Janatkové, bude pohřben bez obřadu a na náklady státu. Potvrdila to mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Ústřední vojenská nemocnice, ve které muž minulý týden zemřel, už vězeňské službě předala zprávu o skončení pitvy. O situaci byla informována také rodina zemřelého, která o jeho tělo neprojevila zájem.

Jednačtyřicetiletý obviněný se pokusil o sebevraždu v pankrácké vazební věznici, kam ho 18. března soud poslal s tím, že by mohl trestnou činnost opakovat či uprchnout. Na následky zranění zemřel dva dny poté v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Ve vězení zanechal dopis osobní povahy, ve kterém se k vraždě ani znásilnění nepřiznal.

Generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler uvedl, že nevykazoval žádné náznaky, že by si chtěl ublížit: „V rámci pohovoru s psychologem se obviněný choval slušně a vyrovnaně, nevykazoval známky sebevražedných úmyslů a na přímý dotaz je i vyloučil.“

Policie nyní připravuje návrh na zastavení trestního stíhání, protože podle trestního řádu je stíhání zemřelého nepřípustné. Navíc stále čeká na výsledky expertíz těla dívky. Její ostatky našla policie 16. března po pětiměsíčním pátrání v pražské Troji nedaleko ulice Pod Havránkou pod povrchem země v křoví. Tentýž den policisté zadrželi jednačtyřicetiletého Otakara T., který byl už od loňského podzimu jediným podezřelým v případu pohřešované dívky. Muže policisté obvinili z vraždy, znásilnění dívky a krádeže vloupáním.