Drobil by se mohl vrátit do vlády, připustil Nečas

Praha – Premiér Petr Nečas připustil, že by se mohl do vlády vrátit bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Drobil odstoupil loni v prosinci poté, co na něj padlo podezření z korupčních praktik na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Podmínkou je, aby policie odložila případ, v němž Drobilovy zásahy do zakázek na SFŽP prověřuje.

„Bude záležet na výsledcích šetření i na tom, jak Pavel Drobil obhájí své kroky, očistí své jméno před veřejností,“ uvedl premiér v rozhovoru pro Aktuálně.cz. „Pokud se prokáže, že Pavel Drobil nic neudělal a nepochybil, neměl by být nadále penalizován. Obecně platí, že na nikoho, kdo se očistil, se nemá pohlížet jako na člověka, který nese politický cejch.“

Zatím není jasné, jak by Drobilův návrat probíhal. Funkci ministra životního prostředí momentálně vykonává občanský demokrat Tomáš Chalupa. Drobil si premiérových slov váží, momentálně se ale chce soustředit na očištění svého jména; návrat do vlády nevyvrátil.

Koaliční partneři se k jeho možnému návratu staví neutrálně, podle vyjádření předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka „poslední dny ukázaly, že personální obsazení ministrů za ODS je čistě věcí ODS i její odpovědnosti“. Narážel tak na případ ministra obrany Alexandra Vondry, který ve vládě setrval i navzdory výzvám konzervativců k jeho odstoupení.