Odborníci promýšlejí změny v dětské náhradní péči

Praha – Odborníci z celého světa se sjeli do Prahy debatovat o možnostech zkvalitnění dětské náhradní péče. Třídenní konference se zúčastní čtyři sta lidí z více než šedesáti zemí. Výchova v menších skupinách nebo pěstounských rodinách patří k prioritám v cestě za zlepšením života odložených dětí. Stěžejním tématem se tak stala problematika výchovy ve velkých institucích, kde pracovníci už nejsou tolik kvalifikovaní, a dětem je odepřena individuální péče. Konferenci s názvem "Kvalita v náhradní péči" pořádá mezinárodní federace SOS dětských vesniček ve spolupráci s dalšími partnery.

V instucionální výchově žijí po celém světě dva miliony dětí. Podle některých odborníků může být toto číslo ještě vyšší. „Jedním z cílů je dosáhnout takové změny, aby dítě nemuselo žít v ústavním prostředí, pokud je možné najít pro něj prostředí náhradní rodiny,“ uvedl pro ČT programový ředitel SOS dětské vesničky Jan Folda. Podělit se o zkušenosti přijeli nejen odborníci, ale především mladí lidé, kteří náhradní péči zažili osobně. Výsledkem třídenní konference by mělo být nastavení konkrétních změn v mezinárodním měřítku.

Mezi další palčivá témata patří i opuštění náhradní péče. Devadesát procent mladistvých totiž potřebuje pomoc i po dovršení plnoletosti. „Hodně dětí, které vyrůstají mimo svou rodinu, je umisťováno do ústavů pouze ze sociálních důvodů, třeba když rodina ztratí bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pracuje na tom, aby se toto v dohledné době změnilo,“ dodává koordinátorka z Asociace náhradních rodin ČR Kateřina Šlesingerová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)