V Hradci Králové je nebezpečný železniční přejezd

Hradec Králové - Velmi nebezpečnou situaci zažili někteří řidiči na železničním přejezdu v Hradci Králové - Březhradu. Závory zvednuté a vlak přesto překvapivě projíždí. Za situaci je však zodpovědná Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta uznává, že jde o poruchu, ale zároveň říká, že důležitější než závory má být pro řidiče výstražné červené světlo, které funguje.

Náhodně pořízené fotografie dokazují, že se na přejezdu v Hradci Králové - Březhradě občas dějí podivné události. Závory nejsou stažené a vlak přes přejezd přesto přejíždí. „Jedná se o poruchový stav, kdy určující na železničním přejezdu je světelná signalizace, závory jsou pouze doplňkem,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Drážní experti ujišťují, že v případě poruchy závor přejíždí vlak přes přejezd pomalu. Na přejezdu v Březhradě se ale občas odehrají také události, za které jsou naopak odpovědní řidiči. Třeba minulé úterý autobus městské linky 12 zastavil před přejezdem. Ve chvíli, kdy začala svítit červená, se řidička autobusu nepochopitelně rozjela a koleje přejela. „Ten moment neznám, nemůžu komentovat, nebyl jsem při tom,“ řekl ředitel královéhradeckého dopravního podniku Miloslav Kulich.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dnes je tomu přesně osm let od chvíle, kdy se na přejezdu osobní vlak srazil s autobusem městské dopravy. Čtyři lidé nehodu nepřežili a příčinu neštěstí vyšetřovatelé dodnes nezjistili. Městský soud v Praze rozhodl, že srážku zavinil řidič autobusu. Dopravní podnik teď musí zaplatit škodu asi čtyři miliony korun Českým drahám a SŽDC.