Chebská radnice bojuje proti černým skládkám

Cheb – Na jaře vzniká ve městech i v přírodě velké množství černých skládek, hodně lidí totiž provádí doma nebo na chalupách jarní úklid, přebytečné věci pak ale často vyhodí, kam je napadne. Do boje proti černým skládkám teď vyrazila radnice v Chebu, která zřídila sběrný dvůr, rozšířila síť kontejnerů na tříděný odpad a zavedla i tresty – zatím ale nic nepomáhá. Jen loni přitom dala chebská radnice za úklid černých skládek skoro čtyři miliony korun.

Policisté přitom na skládkách občas najdou i věci, podle kterých by mohli viníka vypátrat – jde třeba o kartičku pojištěnce nebo bankovní výpisy. V takovém případě by mohla policie vyměřit minimálně dvoutisícovou pokutu. K usvědčení viníka ale nestačí jenom na skládce najít dokumenty s kontaktními údaji – aby mohli úředníci udělit pokutu, tak je nutné hříšníka přímo na skládce přistihnout nebo alespoň vyfotit, což se za celý loňský rok nepovedlo ani jednou. 

Pokud se lidé chtějí na jaře zbavit nepotřebných věcí, tak je mohou zdarma odvézt do sběrného dvora. Každý pátek pak funguje služba, kdy pracovníci odpad do sběrného dvora odvezou, v takovém případě se platí poplatek sto korun. „Často lze na černých skládkách najít i věci, které by se daly zpeněžit – např. autobaterie se vykupují za cenu okolo sedmi korun za kilogram,“ podivuje se vedoucí odboru životního prostředí na chebském magistrátu Viktor Kudláček.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)