Praha zveřejní audit, kvůli kterému jí hrozí exekuce

Praha - Pražský magistrát zveřejní interní audit, kvůli kterému mu hrozí exekuce majetku. Exekuci nepravomocně nařídil Obvodní soud pro Prahu 1. Úřad totiž neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Sedláček požadoval audit, který si magistrát zpracoval kvůli prověření systému přidělování registračních značek motorovým vozidlům.

„Rozhodli jsme se tuto auditní zprávu poskytnout, z hlediska obsahu v ní nevidím vůbec žádný problém,“ řekl ředitel magistrátu Martin Trnka. Dodal ale, že to podle něj ztíží fungování magistrátu. Audit totiž považuje za interní záležitost. Na jeho vypracování prý spolupracují zaměstnanci auditovaného odboru. Obává se, že pokud se budou obávat zveřejnění zprávy, nebudou v budoucnosti auditorům poskytovat správné informace. Magistrát bude nyní zvažovat správní žalobu na rozhodnutí ministerstva vnitra, které mu v minulosti zveřejnění auditu přikázalo, dodal Trnka.

Sedláček podle svých slov požadoval audit proto, aby zjistil, jakým způsobem jsou přidělovány registrační značky. Je mu totiž divné, že takzvané lepší značky s opakujícími se číslicemi častěji dostávají luxusní automobily. O dalším postupu v této záležitosti se rozhodne až poté, co si prostuduje slíbený audit. Na poskytnutí dokumentu Sedláčkovi má úřad od rozhodnutí soudu 15 dnů. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) bude tato lhůta dodržena.