Senátoři souhlasí se zákazem syntetických drog

Praha – Senátoři schválili zákaz 30 nových syntetických drog, pokud ho podepíše i prezident Václav Klaus, tak by mohla novela vyjít ve sbírce zákonů ještě před koncem dubna. Od toho dne pak bude moct policie zakročit proti prodejcům těchto látek – v současnosti jsou totiž muži zákona bezmocní, i když jsou nabízené drogy zdraví nebezpečné. Kritici ovšem poukazují, že novela situaci nevyřeší, protože už prý mají chemici v laboratořích připraveny nové látky s podobným účinkem, které ale zakázané nebudou.

Předloha je reakcí na nárůst nabídky nových narkotik hlavně na severu Moravy. Obchody, kde se dají tyto drogy zatím legálně koupit, zakládají polské společnosti, rozšiřují se ale i do vnitrozemí. Podle policie drogy nabízí i ve formě upomínkových předmětů už 16 kamenných obchodů a 77 webových stránek. Podle původních předpokladů se narkotika dovážela z Polska, policie pak ale objevila výrobnu i v Českém Těšíně, kterou vlastnili polští občané.

Části senátorů se nelíbilo, že zavedení nových pravidel není stanoveno pevným datem, které by umožnilo lidem včas se těchto látek zbavit. Poslanec ODS Pavel Bém za předkladatele novely uznal, že by to bylo legislativně čistší. Zároveň ale argumentoval nutností zákaz zavést co nejrychleji. Nakonec novelu podpořilo 67 ze 69 přítomných senátorů, zdrželi se Jaroslav Kubera a Petr Pakosta (oba ODS). Sněmovna novelu schválila ve zrychleném režimu a přednostně ji za tři týdny projednal i Senát.

Příště už by drogy mohlo zakázat jen ministerstvo

Velkým problémem také je, že se seznam zakázaných látek může doplňovat pouze zákonem, legislativní proces tak klidně může trvat i půl roku. Podle Béma už ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu, podle které by mohlo seznam zakázaných látek aktualizovat přímo ministerstvo prostřednictvím vyhlášky. Před takovým zmocněním však varoval senátor Kubera, tvůrce vyhlášky by prý do ní mohl zařadit i ty věci, které by v parlamentu neprošly. 

Frýdeckomístecký senátor ČSSD Petr Gawlas poukázal na to, že v Polsku se s problémem vypořádali loni v říjnu rychle za pomoci protidrogových a hygienických předpisů, které umožnily obchody uzavřít a zdraví ohrožující zboží zabavit. Podle Vladimíra Drymla (ČSSD) by bylo i v Česku možné více využívat zákon o bezpečnosti výrobku, které umožňuje České obchodní inspekci či hygienikům stáhnout z prodeje zdraví ohrožující zboží. Zatím se ale prý používá spíš na závadné hračky z Číny.   

Norma do seznamů omamných a psychotropních látek doplňuje celkem 33 položek. Úplně zakázany by měly být např. butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron nebo salvinorin A. Podle Béma jsou to syntetické akanbinoidy a amfetaminy, které nemají žádné medicínské využítí. Novela také doplňuje karfentanil, tapentadol a ketamin na seznam látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské nebo veterinární účely.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24