Za špatné posudky budou hrozit znalcům postihy

Praha - Soudním znalcům a tlumočníkům bude za nekvalitní práci hrozit postih. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) po jednání vlády zdůraznil, že za prohřešky proti etice bude ve správním řízení pokutami či dokonce zákazem činnosti znalce postihovat jeho úřad. Pokuta přitom bude moci dosáhnout maximálně 100 tisíc, u znaleckých ústavů až 200 tisíc. V krajním případě bude moci dojít i k vyškrtnutí ze seznamu znalců.

Znalec se proti postihu bude moci bránit u soudu. Pospíšil připomněl, že zákon o znalcích je původně z roku 1967 a v posledních 20 letech se nedočkal výrazné změny. „Vláda chce dát jasná a transparentní pravidla pro výkon této činnosti, čtyřicet let stará pravidla jsou bohužel neefektivní,“ zdůraznil Pospíšil. Ve druhé polovině svého funkčního období plánuje nynější vláda přijetí zcela nového zákona o znalecké problematice.

Nekvalitní posudky podle úřadu mohou nejen protahovat soudní řízení, ale i způsobit újmu účastníkům. „Soudní znalci svými znaleckými posudky velmi výrazně ovlivňují to, jak soud v dané soudní při rozhodne,“ upozornil dnes ministr. Novela je podle něj také protikorupčním opatřením, uvedeným ve vládní protikorupční strategii.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Tvrdší podmínky i pro zapsání znalců

Znalci podle stávající právní úpravy nenesou dostatečnou odpovědnost. Nově by měli být potrestáni jak za chybný posudek, tak za nedodržení lhůty k jeho vypracování nebo za bezdůvodné odmítnutí. Ministerstvo již dříve uvedlo, že eviduje desítky stížností na znaleckou činnost. Mezi podmínky pro zapsání znalců a tlumočníků do seznamu úřad nově zařadil bezúhonnost nebo to, že nebyli v minulých třech letech vyškrtnuti. Naopak zrušen má být požadavek, aby měl znalec či tlumočník české státní občanství, do budoucna by měl stačit trvalý pobyt v ČR. Novou povinností znalců by mělo být zachovávání mlčenlivosti, a to i po skončení činnosti.

Cílem novely je podle ministerstva zvýšení kvality posudků a lepší dohled nad činností znalců a tlumočníků. Novela proto zároveň zavádí princip „třikrát a dost“. Znamená to, že znalec, který opakovaně spáchá menší přestupky, za které mu ministr uloží například pokutu do 50 000 korun, může být napotřetí zbaven funkce i přesto, že se většího pochybení nedopustil.