Výstražná světla muže před smrtí nezachránila

Horusice (Táborsko) – Na hlavní trati z Prahy do Českých Budějovic se na několik hodin zastavily vlaky. Dráhu uzavřela tragická nehoda na přejezdu mezi Horusicemi a Dynínem na Táborsku. Osmatřicetiletý řidič citroënu ignoroval výstražná světla a vjel do kolejiště, kde ho smetl rychlík jedoucí stokilometrovou rychlostí. Muž byl na místě mrtvý. Ve vlaku se nikdo nezranil, provoz však byl déle než čtyři hodiny zastaven.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala výstražná světla na přejezdu fungovala, muž je ale ignoroval. Přejezd, kde frekventovanou trať křižuje místní komunikace, není chráněn závorami.

Nehoda se stala ve 14:26. Vlak zasáhl auto a tlačil ho téměř půl kilometru. „Řidič vozu na místě podlehl mnohočetným poraněním trupu, hlavy a končetin,“ řekl mluvčí jihočeských záchranářů Marek Slabý. Podle policejní mluvčí Štěpánky Valentové trvalo vyprošťování muže z vraku auta několik hodin, podobně náročné je také odstraňování vraku samotného. Drážní inspekce odhadla škodu na vlaku a na trati souhrnně na 200 tisíc korun.

Po střetu byla zavedena náhradní autobusová doprava. Z rychlíků na linkách Praha – České Budějovice i Brno – České Budějovice museli cestující přestupovat ve Veselí nad Lužnicí a v Dyníně, regionální spoje byly nahrazeny mezi Horusicemi a Dynínem. Provoz byl obnoven v 18:45.