Agent Minařík u soudu: Svědci prokáží moji nevinu

Brno - Někdejší agent komunistické Státní bezpečnosti Pavel Minařík je přesvědčený o tom, že při dnes zahájeném obnoveném soudním řízení v kauze podvodu prokáže svoji nevinu. Naději vkládá do výpovědí svědků. Za pojišťovací podvod byl v minulosti potrestán šesti lety vězení. Část trestu si odpykal, pak verdikt zrušil Nejvyšší soud. Minařík se „proslavil“ za komunistického režimu. Koncem 60. let byl jako agent StB vyslán do Rádia Svobodná Evropa, kde plánoval bombový útok. V roce 1976 se vrátil a stal se pro komunistický režim hrdinou.

Minařík je podezřelý z toho, že před 14 lety zinscenoval na Ukrajině dopravní nehodu a pak požadoval zaplatit od pojišťovny Kooperativa 41 milionů korun za materiál, který údajně shořel. Podle svědků a znalců byla nehoda fingovaná a náklad zapálili Minaříkovi ukrajinští komplicové - bývalí příslušníci sovětské tajné služby KGB. S tím ale Minařík zásadně nesouhlasí.

Soudce Miroslav Novák dnes začal se čtením spisu. Připomíná tak dosud projednané důkazy. Výslech čtyř klíčových svědků by měl začít 29. dubna. Podle Minaříka z jejich výpovědí vyplyne jeho nevina. První je řidič shořelého vozidla, dalším pak ukrajinský přítel někdejšího agenta, další muž a utajená svědkyně. „Očekávám, že vlastně to, co jsem řekl na samém začátku (vyšetřování), že jsem nevinný, se potvrdí,“ uvedl Minařík s tím, že deset měsíců a pět dní ve věznici mu úplně stačilo.

Podezřelá optická vlákna

Minařík se po roce 1989 pustil do obchodů se dvěma přáteli, bývalými kolegy ze sovětské KGB. Jeho firma Mink pak měla dodat ukrajinské společnosti Invest Commercional Consulting přes 900 000 metrů skleněných optických vláken. Při podpisu pojistné smlouvy s Kooperativou Minařík uvedl, že cena zboží je 41 milionů korun. Ve skutečnosti se ale cena vláken pohybovala kolem dvou milionů korun. Když skončila vlákna v plamenech, dostal bývalý agent od pojišťovny 6,5 milionu korun. Odmítl nabídku Kooperativy, která mu chtěla pořídit nová vlákna.

Na Ukrajinu vezl náklad řidič Miroslav Valenta. Podle své první výpovědi tam dostal u města Chust na olejové skvrně smyk, havaroval a vůz s nákladem shořel. Řidič údajnou kolizi přežil. Případ byl v roce 1997 odložen. Po pěti letech ale Valenta změnil výpověď. Tvrdí, že jej zastavili Minaříkovi přátelé, vyhodili jej z auta, stroj zapálili a vyhrůžkami jej přinutili, aby hovořil o nehodě. Vedlo to k obnově vyšetřování a následnému procesu, v němž dostal Minařík šest let vězení. Nejvyšší soud však dospěl k závěru, že v kauze nebyli vyslechnuti všichni svědci. Proto tento verdikt před časem zrušil.

Pavel Minařík
Zdroj: ČT24