Na opravy po zimě je málo peněz

Klatovy – Řidiči na západě Čech si letos musí zvyknout na rozbité silnice. Za havarijní označili silničáři stav třetiny silnic v Plzeňském kraji, další komunikace na tom nejsou o mnoho lépe. Na opravy má kraj 200 miliónů korun. Podle silničářů je to zoufale málo. Silniční správa je přesvědčena, že peníze stěží vystačí na opravy těch nejvytíženějších krajských komunikací.

Na pohled je v Plzeňském kraji situace podobná jako loni, kdy byla po zimě poškozena podobná část silniční sítě. Podle silničářů je to ale letos například na Klatovsku horší – ve špatném stavu jsou ty důležitější krajem spravované tahy, silnice II. třídy. „V loňském roce se víc projevil stav silnic III. třídy, které byly rozbitější. V letošním roce jsou to spíš silnice II. třídy,“ shrnul ředitel Správy a údržby silnic Klatovy Jiří Velíšek.

Na první výspravy po zimě dostala Klatovská správa a údržba silnic 10 miliónů korun. Bylo to pět procent všech prostředků vyčleněných na celoroční opravy silnic v celém kraji. „Kraj uvolnil sto milionů korun, dalších zhruba sto milionů korun mají na svých účtech SÚS Plzeňského kraje,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bauer.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Peněz je podle silničářů málo. Budou se proto opravovat jen ty nejvytíženější silnice. „Z větší části se budou opravovat 'dvojky' – základní síť. Na 'trojky' dojde v menším rozsahu. Plošné rekonstrukce budou ve velmi omezeném množství,“ přiblížil hejtman Milan Chovanec.

Jarní opravy silnic začnou v Plzeňském kraji v příštích dvou týdnech. Potrvají do konce června.