Huml: Kočí o úplatku předem informovala Johna

Praha - Poslanec Stanislav Huml tvrdí, že Kristýna Kočí dopředu informovala předsedu Věcí veřejných Radka Johna o tom, že podá trestní oznámení kvůli údajnému půlmilionovému úplatku. Řekl to v Událostech, komentářích. Peníze měla Kočí dostat od ministra dopravy Víta Bárty, který jí je podsunul na jednání koaličních špiček. Věci veřejné večer Kristýnu Kočí vyloučily z poslaneckého klubu a následně i ze strany, neboť prý porušila vnitřní etický kodex.

„Mám takové informace, že o úplatku informovala ministra vnitra Radka Johna, ještě předtím, než šla na státní zastupitelství,“ řekl Huml. „Kočí říká, že to bylo za to, aby o praktikách uvnitř strany mlčela. Já mám informaci, že Vít Bárta to vysvětloval na jednání v bytě tím, že si Kristýna Kočí řekla o úplatek ve výši šest milionů a toto byla první splátka. Jen tlumočím, jaké informace se ke mně dostaly,“ dodal k celé kauze.

Stanislava Humla dnes poslanecký klub zbavil jeho členství, avšak Huml již před rozhodnutím klubu avizoval, že s VV nechce dál mít nic společného. „Odmítli jsme s několika lidmi ještě večer jít do 'sídla ABL'. Dnešní den byl velmi hektický. Stěhování sem a tam mi přišlo nedůstojné. Já nejsem členem strany a odmítl jsem být dál loutkou. Vystoupil jsem z klubu, když jsem si přečetl dnešní informace z tisku. Můj pohár trpělivosti už přetekl,“ uvedl Huml.

Rozhovor se Stanislavem Humlem (zdroj: ČT24)

„Kočí etický kodex neporušila“

Nyní poslanec bez politické příslušnosti se po dnešním rozhodnutí vedení VV jasně postavil za Kristýnu Kočí. Podle jeho názoru je prvotní zdůvodnění o hrubém porušení stranického kodexu nesmyslné. „Ona se zachovala přesně podle etického kodexu. Pokud dostala peníze, které ji nepatří a považovala je za korupční, tak je odevzdala orgánům činným v trestním řízení,“ řekl.

Kromě Kočí se postavil také za odvolaného poslance Jaroslava Škárku. Ten v současnosti s nikým nekomunikuje kvůli strachu z pronásledování. „Pan Škárka má ještě stále obavy o svou bezpečnost, stále není doma, je na místě, o kterém ví málo lidí. Má strach,“ dodal Huml.  

„Škárka mi dal materiály, které ABL vedla na Paroubka“

Huml ve zbytku rozhovoru taktéž potvrdil dnešní vyjádření bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který od něj obdržel kompromitující materiály na firmu ABL a Víta Bártu. Paroubek měl dokumenty dostat od poslance za VV při středečním zasedání sněmovny. Sám Huml však fungoval pouze jako posel. „Já jsem byl požádán panem Škárkou, abych ty materiály panu Paroubkovi předal. Je to celé o tom, že pan Škárka chce hrát otevřenou hru, takto jsem to měl panu Paroubkovi sdělit a věci mu předat. Všechno předal na policii a evidentně se mu velmi ulevilo.“