Ústecká ČSSD odmítla návrh na přeregistraci

Ústí nad Labem - Místní organizace ČSSD v celém Ústeckém kraji zatím neprojdou povinnou přeregistrací svých členů, o niž usiluje vnitrostranická opozice. Požadavek, který vzešel ze sporů okolo údajných hromadných náborů členů, dnes krajské politické grémium nepodpořilo. Podle krajského předsedy Arna Fišery není k přeregistraci důvod.

Debaty okolo povinné přeregistrace se rozvířily na začátku roku, kdy se vyměnilo krajské vedení strany. Fišera se po svém volení začal vymezovat zejména proti místní organizaci v Libčevsi na Lounsku, v níž je ve straně každý sedmý dospělý a díky lidem z okolních obcí je dokonce třetí nejsilnější v kraji. Libčeveská organizace na začátku března požádala sama o přeregistraci a nepřímo k tomu vyzvala i zbytek kraje.

„Pokud se rozhodli proti přeregistraci, pak nás to velmi mrzí. Byl by to jediný způsob, jak ukázat, kde jsou ve skutečnosti černé duše,“ řekl ČTK Karel Vrba, který libčeveskou organizaci vedl do minulého týdne, než mu krajský výkonný výbor zrušil členství. Podle Vrby jsou černé duše naopak v okresech, které jsou loajální nynějšímu vedení krajské ČSSD.

O vliv soupeří dvě frakce

Kraj je nyní mocensky rozdělený, bývalý krajský předseda Petr Benda má podporu ve třech ze sedmi okresů, zbytek stojí za Fišerou. Takzvané černé duše si údajně přiváděly do strany různé zájmové skupiny, které chtěly pomocí jejich hlasů získat politickou moc. Pro tento trend se vžil pojem „velrybářství“.

Fišera řekl, že na Litoměřicku, kde pochybnosti vznikly, se již přeregistrace uskutečnila a situace se tam urovnala. Strana prý už zvládla i podezřelou situaci v Libčevsi. Problém prý vyřešilo i placení příspěvků, mnozí lidé, kteří byli označovaní za možné černé duše, je nezaplatili a již nejsou členy strany.