VV jsou jako sekta, přiznala Kočí

Praha - Poměry ve straně Věci veřejné (VV) mají blízko k sektě, řekla v dnešním vydání Mladé fronty Dnes poslankyně Kristýna Kočí, která byla tento týden vyloučena z poslaneckého klubu VV i ze strany. Ústřední postava strany Vít Bárta si podle ní udržuje loajalitu poslanců v klubu budováním kultu osobnosti. VV se tento týden zmítají v krizi, kterou vyvolala aféra kolem údajného uplácení poslanců ministrem dopravy a neformálním lídrem VV Bártou.

Poslanec VV Jaroslav Škárka a Kočí podali na Bártu trestní oznámení kvůli tomu, že se je údajně pokusil uplatit. Krátce nato byli vyloučeni z klubu i ze strany a klub VV pak opustil i další kritik vedení Stanislav Huml. Když MfD zveřejnila informace z dokumentu, podle něhož Bárta vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc, ministr dopravy oznámil, že odejde z vlády. ODS a TOP 09 však požadují, aby odešli téměř všichni ministři VV včetně předsedy strany a ministra vnitra Radka Johna.

Kočí v dnešní MfD uvedla, že poměry ve VV připomínaly sektu. „Bárta mi zasílal, co přesně mám říkat v televizi, píše projevy Johnovi a každému z nás,“ řekla poslankyně. John je podle ní jen figurka či maskot. „Na posledních iks jednáních K9 neřekl jediné slovo. Byla jsem na pár poradách ministerstva vnitra a John tam vždy seděl a mlčel, dokonce se ne vždy dostavil,“ uvedla Kočí.

Bárta si buduje kult osobnosti

Bárta si prý udržuje loajalitu poslaneckého klubu budováním absolutního kultu osobnosti. Podle Kočí je neformální lídr VV dokonalý psycholog a přesně ví, na koho platí strach, na koho peníze a na koho pocit vděčnosti.

„U mě byl dlouho motivem pocit vděčnosti,“ přiznala Kočí. Stále si prý připomínala, že jí Bárta nabídl obrovskou politickou šanci a že se poslankyní stala do jisté míry díky němu a jeho penězům. „Byla jsem v tomto směru hloupá,“ připustila. Šestadvacetiletá poslankyně prý poslední události bere jako velkou životní lekci a potvrzení faktu, že do politiky by neměli jít příliš mladí lidé, kteří nemají dost životních zkušeností.

Kočí: Necítila jsem se v bezpečí

Kočí uvedla, že obálku s půlmilionem korun, který označila za úplatek, jí dal Bárta v restauraci. Peníze prý okamžitě uložila do notářské úschovy spolu s čestným prohlášením. S podáním trestního oznámení však údajně váhala osm dní, protože nedůvěřuje policii kvůli možnému Bártovu vlivu.

Poslankyně upozornila, že ačkoliv Bárta oficiálně řídí resort dopravy, zve si na porady k sobě domů či na ministerstvo dopravy i klíčové úředníky ministerstva vnitra a školství. Řekla také, že ji poslední měsíc někdo sleduje, zřejmě aby v ní vyvolal pocit nebezpečí.