Kočí a Huml vyzývají VV k podpoře Nečasovy vlády

Praha - Poslanci Kristýna Kočí a Stanislav Huml, kteří vypověděli loajalitu vedení Věcí veřejných, se dnes ve veřejné výzvě obrátili na poslance VV a vyzvali je ke společnému jednání a k podpoře vlády Petra Nečase. Exposlanec Věcí veřejných Stanislav Huml vyzval prostřednictvím svých internetových stránek své bývalé kolegy k vytvoření klubu Naštvaných Věcí veřejných. Tento krok by podle něj měl umožnit nová koaliční vyjednávání, dokončení volebního období bez předčasných voleb a dopracování potřebných reforem.

Strana Věcí veřejných se po večerním jednání s koaličními partnery rozešla ve zlém. Premiér Nečas totiž žádá odchod ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše a to VV odmítají. „Vytvořte klub Naštvaných Věcí veřejných a pojďme dál. Hlásím se do něj, i když vím, že to bude těžké. Nová koaliční vyjednávání (bez Bárty), dokončení volebního období bez předčasných voleb, dokončení reforem, které jsou nutné,“ napsal poslanec kolegům ještě před včerejším jednáním. Ministr Bárta včera sám odstoupil, chce vládě prý uvolnit ruce.

Kristýna Kočí

Reakce Víta Bárty už neřeším, mrzí mě spíš reakce mých kolegů. Zakládáme si totiž ve straně na boji proti korupci, já jsem se na ni snažila upozornit v souladu se stranickými i protikorupčními manuály. Za to jsem byla vyloučena ze strany, aniž by mi kolegové dali prostor situaci vysvětlit.

Dle slov Stanislava Humla je to naprosto mimořádná situace. „To je stav, kdy se výjimečně shodnou i ty strany, které jsou v koalici a dokonce i opozice. Všichni už vidí, že projekt VV nebyl zdravý. Jde o to, aby odešli ti slušní a přemýšliví. Já jsem tam také pozoroval znaky sekty,“ dodal. „Pojďme se sejít a pokusme se společně jednat. Chovejme se zodpovědně k voličům této země, nedovolme pád vlády a předčasné volby,“ uvedla Kočí, která byla tento týden vyloučena z poslaneckého klubu VV i ze strany.

Huml apeluje na poslance Věcí veřejných, aby dali šanci středopravé vládě. „Dejme této vládě ještě šanci, než vládní krize skončí nepolitickou politikou v podobě velké koalice nebo předčasnými volbami. Jinou cestu z patu nevidím,“ říká. Huml láká exkolegy na svoji stranu a přesvědčuje je i tím, že jejich politické jméno tím neutrpí.

Stanislav Huml

Pád projektu ABL a Věcí veřejných s.r.o., později parlamentní strany VV, je nevyhnutelný a je vítán koalicí i opozicí. Maska Víta Bárty spadla. Změna je nemožná. To, co je možné v byznysu, není realizovatelné v demokratické straně.

Huml také kritizuje ministry, kteří jsou v hledáčku Nečase na výměnu a které VV nechtějí nechat padnout. Radek John podle něj vede ministerstvo vnitra způsobem, který je „tak neuvěřitelný, že policisté víc přemýšlejí o něm než o práci“. „Sekundují mu soukromé bezpečnostní agentury navázané na ABL. Nedivím se, že ho chce premiér odvolat. Josef Dobeš se stal dinosaurem s rekordní dobou růstu. Stav na ministerstvu je zoufalý, jeho náměstek vydíral rektora Jihočeské univerzity,“ dodal Huml.