Hotovost v obálce - porušil Bárta zákon?

Praha - Půl milionu korun, které měl Vít Bárta předat Kristýně Kočí za loajalitu ke straně Věci Veřejné, možná bude mít ještě další dohru. Tím, že Bárta měl peníze poslankyni dát v obálce, totiž porušil zákon proti praní špinavých peněz, podle něhož se musí každá částka nad 15 tisíc eur, tedy 366 000 korun, provést bezhotovostně. Za předání peněz Kristýně Kočí hrozí Vítu Bártovi pokuta až 500 tisíc korun, tedy stejná suma, kterou měl poslankyni dát.

Zákon o omezení plateb v hotovosti mluví jasně: Půjčka, její vrácení nebo třeba dar nesmí být předány v hotovosti, pokud je vyšší než zákonem stanovený limit. Exministr Vít Bárta ale své tehdejší stranické kolegyni předal půl milionu korun v hotovosti. „Minulý týden v úterý před jednáním K9 mi pan Bárta vložil do mých desek s podklady obálku,“ popisuje situaci poslankyně Kristýna Kočí. 

Bárta tvrdí, že postupoval správně, právníci mají jiný názor

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Do obálky se údajně Kristýna Kočí poprvé podívala až po jednání K9 u své právničky. Tam sepsala čestné prohlášení, že si peníze nechtěla nechat. Trestní oznámení ale podala až za víc než týden. Prý nechtěla ohrozit vládu a nedůvěřuje policii. Bárta předání půl milionu korun Kristýně Kočí nepopírá. Za porušení zákona to ale nepovažuje. „Já musím říct, že jsem tu věc ex post konzultoval samozřejmě s právníky a právníci mi tvrdí, že jsem postupoval správně a v souladu, protože se jednalo o pomoc mezi dvěma fyzickými osobami,“ tvrdí Bárta. 

Právníci oslovení Českou televizí ale mají jiný názor. „Je to přestupek, který musí projednat v disciplinárním řízení Poslanecká sněmovna podle jednacího řádu,“ domnívá se advokát Miroslav Krutina. Kvůli stejnému kroku přitom v minulosti skončil na postu šéfa sněmovny Miroslav Vlček z ČSSD. Před pěti lety, v době, kdy již zákon o omezení hotovostních plateb fungoval, totiž vrátil půjčku milion korun v papírovém pytlíku.

Kristýna Kočí
Zdroj: ČT24