John naznačuje, že VV nemusí podpořit vládu

Praha - Ministr vnitra a šéf nejmenší vládní strany Věcí veřejných (VV) Radek John znovu odmítl, že by byl svázán s bezpečnostní agenturou ABL. „Já jsem s tou agenturou neměl nikdy nic společného,“ trval na svém John ve speciálu Otázek Václava Moravce k vládní krizi a poukázal na to, že kromě ministra školství Josefa Dobeše už na ministerstvech nejsou žádní lidé spojení s ABL. To je přitom jeden z důvodů, proč ho chce premiér Nečas odvolat z vlády. John také v OVM naznačil, že v případě, že Nečas nevyhoví požadavkům VV, jeho strana pravděpodobně Nečasovu vládu ve sněmovně nepodpoří. V podvečer John oznámil médiím, že požádal o zasedání K9, proto vyzývá Nečase o jeho svolání. Tam chce navrhnout nová jména na místa odcházejících ministrů. Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg je ale přesvědčen, že většina lidí z VV vládu podpoří.

Bez VV by mohly ODS a TOP 09 utvořit menšinovou vládu s tichou podporou alespoň části VV. Šéf TOP 09 ale zdůraznil, že nestojí o politické přeběhlíky, ale o širokou podporu, kterou chce dál hledat i v řadách Věcí veřejných. „Doufám, že v celé straně Věcí veřejných se najdou lidi, kteří podpoří to, pro co sem nastoupili, já mluvím o celé straně,“ uvedl.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by kabinet měl sněmovnu požádat o důvěru, v případě, že se k tomu neodhodlá do pátku, vyvolá opozice hlasování o nedůvěře kabinetu. Schwarzenberg nepředpokládá, že tak vláda učiní. „Ne, to není ústavní povinnost, tudíž to nepovažuji za správné,“ uvedl.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Musí dojít k širší rekonstrukci vlády, aby premiér neriskoval rozpad

Ve speciálu OVM nicméně John ujistil, že Věci veřejné podporují vládní koalici a chtějí uskutečnit reformy, na nichž se s ODS a TOP 09 domluvily. Ale nyní požadují vládu čistého stolu. Pokud tudíž premiér nevezme v potaz včerejší podmínku Věcí veřejných a neodvolá i ministry Fuksu, Vondru a Kalouska, může se stát, že VV budou spolu s opozicí hlasovat proti vládě.

John: Podpoříme jen vládu bez Vondry, Kalouska a Fuksy

"My jako zodpovědná strana podporujeme vládní koalici, ale jenom říkáme, že pokud proti ministrům Věcí veřejných byl uplatněn princip presumpce viny, tak chceme uplatnit princip presumpce viny i u ostatních ministrů, takže podpoříme jen takovou vládu, kde nebudou Vondra, Kalousek a pan Fuksa. Podpoříme vládu čistého stolu. Mohla by to být i ta nedůvěra, samozřejmě."

Nečasův kabinet zatím bez Johna nepřežije, ústupky ale odmítá

Nyní má koalice i po vnitrostranické krizi véčkařů stále převahu - za předsedou Johnem stojí minimálně 20 jeho poslanců. Pokud by se ale celý klub přidal na stranu opozice, pravicová většina by padla. Nečasův tým by měl šanci přežít bez podpory Johna jen v případě, že by přetáhl na svou stranu z VV minimálně 7 poslanců. Podle informací ČT je zatím nemá.

Nečas přitom ústupky jasně odmítl. Chce prý primárně řešit to, co koalici pálí - tedy vliv bezpečnostní agentury ABL uplatňovaný skrze ministry za Věci veřejné. A Radek John je podle něj první na řadě, a to i bez ohledu na to, že John odmítá spojení s ABL i Nečasovu kritiku. Přesto jej premiér označil za nejslabší článek současné vlády.

Radek John chápe rozčarovanost ODS: „Prosadil jsem nezávislého policejného prezidenta, který konečně začal reformovat to, co se tam dělo za vlády ODS. Je nový šéf protikorupční policie, což ODS opět popudilo. Ten vyhodil dva náměstky, kteří byli žábou na prameni, což ODS smrtelně popudilo,“ vysvětluje John nespokojenost ODS. Podle Johna se vliv ABL zveličuje a Věci veřejné jsou kvůli němu záměrně očerňované. Věci veřejné podle něj nejsou mafiánskou chobotnicí, která uchvátila celou Českou republiku.

Ministr spravedlnosti Pospíšil

„Já musím takové spekulace zásadně odmítnout, pan premiér jasně zdůvodnil, proč se takto rozhodl… mohu jen konstatovat, že podpisy nespokojených policistů samy svědčí nakolik John je v rezortu hodnocen pozitivně či nikoliv.“

Vazby na agenturu ale vadí i opozici

Proti spojení bezpečnostní agentury ABL s vládní koalicí je i šéf největší opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj Věci veřejné nejsou standardní strana, ale jsou takový trošku podnikatelský projekt. „Není možné, aby součástí vlády byla firma. To by časem mohl kandidovat ČEZ nebo Sazka. Myslím, že by bylo absurdní, aby v Poslanecké sněmovně zasedali zástupci obchodních společností… Součástí vládní koalice jsou nyní dvě politické strany a jedna firma,“ komentoval současnou situaci Sobotka s tím, že premiér to podle něj řeší pozdě. Sobotka se navíc domnívá, že politická strana, která je ve skutečnosti firma, nemůže ve vládě reprezentovat veřejný zájem.

Ekonom Jan Švejnar vidí jako nejčistší řešení této situace v uskutečnění předčasných voleb, nicméně on sám se domnívá, že realisticky spíše dojde k dohodě v rámci stávajících politických stran v Poslanecké sněmovně.

Nečasova židle v OVM zůstala prázdná

Radek John

„Lidé, kteří kdysi byli v ABL a odešli, již nesmí v České republice nikdy nic dělat? Je to stejné, jako když byl kdysi člověk vyloučen ze strany, že už si nesmí ani škrtnout a že jeho děti nesmí na školu nebo že by nesměl cestovat. Je to totální konec, kdo byl jednou v ABL, už nesmí být nikdy jinde?“

Do speciálního vydání Otázek Václava Moravce byl vedle Radka Johna a Karla Schwarzenberga za koalici pozván i premiér Petr Nečas. Ten ale odmítl a jeho židle zůstala ve studiu prázdná. Podle mluvčího ODS šlo o zdravotní důvody. Nicméně moderátot Václav Moravec se tento důvod dozvěděl až z médií po odvysílání Otázek. Opozici ve studiu reprezentuje šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Po chystané širší rekonstrukci kabinetu má premiér Nečas podle Sobotky znovu požádat sněmovnu o důvěru, aby bylo jasné, jak velkou má vláda podporu. Věci veřejné i přes vnitrostranickou krizi slibují, že se o stranu může opřít. Ale jen s podmínkou, že skončí i ministři Fuksa a Vondra za ODS a Miroslav Kalousek z TOP 09. Zatím ale Petr Nečas trvá na tom, že v pondělí na Hrad ponese demisi Víta Bárty a dvě odvolání, a to Radka Johna a Josefa Dobeše.