Pozor na falešné weby státních orgánů

Praha - Polovina českých ministerstev a také některé důležité úřady bojují s falešnými weby. Na internetových doménách s názvy institucí jsou sice důvěryhodně vypadající stránky, ale se samotnými úřady nemají nic společného. Tento problém trvá roky, podle správců tuzemských domén by se ale mohl vyřešit během pár týdnů.

Jako příklad lze uvést stránky na adrese: ministerstvo-spravedlnosti.cz. Ty sice budí důvěru, ale směrují návštěvníky na soukromý byznys. Ministerstvo spravedlnosti se hájí, že s tímto projektem nemá nic společného. „My se proti tomuto webu důrazně ohrazujeme. Skutečně nemá nic společného s webem ministerstva,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Tereza Palečková. 

Jiří Jehlička, zástupce provozovatele webů

„Domény jsme řádně zakoupili a prozatím pro ně nenašli jiné využití… Chápu obavy politiků z připravovaného projektu, který uvažuje sumarizovat na stránkách veškeré podezřelé zakázky ve státní správě spadající pod tato klíčová slova.“

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)


Jako vyrobené přes kopírák pak vypadají i weby, odkazující na další ministerstva. Zájemce se vždy dostane na CERD, tedy Centrální registr dlužníků. A co je CERD? Ten za peníze nabízí výpisy třeba pro žadatele o půjčky. Ti až později zjistí, že jsou jim k ničemu. „Finanční instituce neakceptují žádné dokumenty vydávané společností CERD,“ vysvětluje Jiří Rajl, výkonný ředitel Leasing & Loan Credit Burelu. 

Nábor klientů pod hlavičkou státních úřadů zatím ministerstva nedokázala zastavit. Podle Jehličky ani žádné ministerstvo se zástupci provozovatelů těchto webů nikdy nejednalo o případném využití domén nebo o možnosti domény odkoupit. 

Správci českých domén vzkazují, že boj o dobrou adresu je běžná věc. A radí zkusit rozhodčí řízení. „Vy si zvolíte rozhodce, podáte v podstatě žalobu na toho držitele domény, a jak jsou dnes nastavená pravidla registrace, tak ten současný držitel domény je povinen se toho rozhodčího řízení zúčastnit,“ opisuje systém Martin Peterka, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC. 

Nejvyšší soud v únoru rozhodl, že firma nesmí ve svém názvu použít označení kraje. Konkrétně šlo o Dopravního podnik Ústeckého kraje. Spoléhat na podobný verdikt i v prostředí internetu ale nelze. 

Centrální registr dlužníků
Zdroj: ČT24