Výpočet jízdních dob musí ministerstvo zpřesnit

Praha – Dálniční elektronické tabule v Česku mají ukazovat, za jak dlouho se řidiči dostanou do vybraných cílů. V testovacím provozu se ale ukázalo, že uváděné údaje nejsou spolehlivé. Navíc si řídicí systém vybírá svérázné cíle. Například na dálnici D8 se řidiči po zahájení zkušebního provozu dozvěděli, jak dlouho potrvá cesta na okraj Prahy – odtud však museli pokračovat ještě skoro půl hodiny, aby se dostali do centra.

Informační tabule, z nichž každá stála deset až patnáct milionů korun, v prvních třech letech po instalaci na dálnice téměř k ničemu nebyly. Nejčastěji na nich svítily rady, aby řidiči jeli opatrně nebo dodržovali bezpečnou vzdálenost. Odhady dojezdových časů jsou proto razantním zlepšením. Zobrazované údaje ale zatím nejsou přesné. „Vzorec pro výpočet času byl moc rychlý. Počítal s kratšími zastávkami, než jsou za reálného provozu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Ministertvo proto ke vzorci pro výpočet dojezdů nyní přidává větší rezervu, která má údaje zpřesnit. Přesto by řidiči měli brát údaje pouze orientačně. „Je to odhad, nikoliv přesná informace,“ upozornil koordinátor Jednotného systému dopravních informací Jaroslav Zvára, který se na projektu podílí.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

I po zpřesnění časových údajů a také zadání co nejužitečnějších cílů ale zůstane v systému informačních tabulí velká mezera – celá dálnice D1. Dojezdové časy se zatím zobrazují pouze na dálnicích D2, D5 a D8. Na nejdelší české autostrádě se řidiči z tabulí stále dozvídají pouze to, že by měli dodržovat povolenou rychlost nebo bezpečný odstup. Silničáři tvrdí, že musí se startem počkat, až skončí opravy klíčové tuzemské dálnice. Ty potrvají až do podzimu.

Do spuštění odhadů dojezdových časů budou tabule nad dálnicí D1 většinou vypnuté. Text na nich zasvítí pouze tehdy, když se stane nehoda, na kterou budou muset upozornit. Ministerstvo dopravy tvrdí, že si řidiči na původní obecné rady zvykli a ignorují je. Proto chce zařízení zapínat už jen nárazově při krátkodobějších kampaních.