Po dvou dnech se otevřela dálnice zasažená písečnou bouří

Rostock (Německo) – Spolková dálnice A19, kde při pátečné hromadné nehodě v písečné bouři zahynulo osm lidí, je opět průjezdná. Podařilo se odstranit vraky 82 aut včetně 44 vozidel, která shořela. Při havárii utrpělo 131 lidí zranění, 21 z nich zůstává v nemocnicích. Jeden muž je stále v ohrožení života. Úřady zatím vyšetřují, co vše k nehodě přispělo. Je zřejmé, že z pohledu řidičů byl klíčový prudký pokles viditelnosti – na dálnici se náhle rozpoutala písečná bouře. Proč dolétl písek neobvykle daleko od baltského pobřeží, však není jasné. Ekologičtí aktivisté jsou přesvědčeni, že svůj díl viny nesou zemědělci, protože v místě špatně hospodařili.

Vyšetřování nehody na dálnici A19 jde několika směry. Dopravní experti zjišťují, zda řidiči v situaci, kdy pro písek ve vzduchu téměř neviděli, nemohli zareagovat jinak než zareagovali – jet pomaleji a opatrněji.

Písečná bouře se rozpoutala v pátek odpoledne, když silný vítr od rána hnal od Baltského moře písek do vnitrozemí. Podle meteorologů bylo zcela mimořádné, že se písečná tma vyskytla až dvacet kilometrů od moře – nehoda se stala poblíž města Kavelstorf.

Organizace BUND zabývající se ochranou přírody označila za spoluzodpovědné za písečnou bouři zemědělce z oblasti. Dlouholeté zanedbávání půdní struktury podle BUNDu zapříčinilo úbytek nejúrodnější části – humusu. V místě tragédie rovněž chyběly větrolamy a další zábrany. Svaz zemědělců si však upozorňuje na trvající sucha, na která je každý farmář krátký.

Památku osmi obětí hromadné nehody – pět mužů a tři ženy – připomene středeční bohoslužba v Rostocku.