Mezi Polskem a Českem možná pojedou rychlovlaky

Varšava - Polsko a Česko možná v budoucnosti spojí rychlovlaky. O dohodě mezi ministerstvy obou států informuje polský list Rzeczpospolita. Podle něj se má na plánu začít pracovat během tří měsíců. Vlaky by měly jezdit mezi Varšavou a Prahou a z Katovic přes Brno do Vídně. Polsko je jednou z posledních evropských zemí, kde rychlovlaky ještě nejezdí. První by se podle plánu mohly na polských kolejích objevit za osm let. Na spolupráci se dohodlo polské ministerstvo infrastruktury s českým ministerstvem dopravy.

Rychlovlaky by měly jezdit z Varšavy do Vratislavi a dál do Prahy a z Katovic přes Ostravu a Brno dále na Vídeň. Během tří měsíců vznikne pracovní skupina, která se bude zabývat přípravami propojení, napsala Rzeczpospolita. V první fázi má jedna trať propojit Varšavu s Poznaní a druhá Varšavu s Vratislaví přes Lodž.

V současnosti cesta vlakem z Varšavy do Prahy podle informací Polských státních drah trvá nejméně osm a půl hodiny, obě města dělí asi 850 kilometrů.

V Česku provozují České dráhy jako rychlovlaky soupravy Pendolino, do pravidelného provozu je nasadily koncem roku 2005. V současnosti tak jezdí mezi Prahou, Ostravou a Třincem a mezi Prahou, Brnem a Bratislavou.

Jednotka 680 v Praze hl. n. jako SC 14 po příjezdu z Vídně
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší