Nemocnice měly přidat lékařům, peníze od pojišťoven ale nemají

Praha – Rozsáhlá odborářská akce Děkujeme, odcházíme skončila dohodou, že nemocniční lékaři dostanou od března přidáno pět až osm tisíc korun. Některé nemocnice ale ještě tento měsíc svým lékařům nepřidají, protože peníze od pojišťoven dorazí až po výplatních termínech. Výplaty v nemocnicích bývají nejpozději 15. den v měsíci, největší zdravotní pojišťovna VZP už ale oznámila, že peníze pošle až ve druhé polovině dubna. Zvýšit platy v dubnu tak mohou jen ty nemocnice, které mají na účtech rezervy.

„Když peníze pošlou koncem dubna, nepomůže nám to, protože nemůžeme zdržet výplatní termín,“ uvedal šéfka Asociace nemocnic a ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová. „Je to pozdě. Naše zdravotnická zařízení již fakturovala počátkem měsíce částku, která náleží za březen, stanovila dobu splatnosti 14 dnů, čili tyto faktury budou od pojišťoven zaplaceny se zpožděním, pokud vůbec budou zaplaceny,“ dodal právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala.   

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda jsou finance připraveny. „Peníze budou hrazeny v zálohách počínaje březnem, přičemž termín pro březnovou zálohu je ve druhé polovině dubna,“ dodal Rod. Také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ještě peníze neposlala, mělo by se tak stát do konce týdne. Podle jejího ředitele Jaromíra Gajdáčka to prý dříve nešlo, protože pojišťovny čekaly, až nemocnice pošlou počty lékařů. 

Jaroslava Kunová ovšem upozorňuje, že by nemocnice do konce roky mohly dostat kvůli zpoždění jen devět plateb. Proto by prý měly pojišťovny v první várce zaplatit za dva měsíce, čímž by se zpoždění dohnalo. 

Podle dohody lékařských odborů s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) mají nemocniční lékaři od března dostávat měsíčně k průměrnému platu 48 tisíc korun dalších 5 000 až 8 000 korun podle kvalifikace a délky praxe. Celkem se tak mezi 18 tisíc nemocničních doktorů rozdělí do konce roku dvě miliardy korun. Je to výsledek protestní odborové akce, v níž dalo výpověď a pak ji zase stáhlo 3 800 lékařů.