V autolékárničkách už nebude povinná maska a leták

Praha - Podle dnešního Práva ještě letos zmizí z autolékárniček resuscitační maska i leták o poskytování první pomoci. Ministerstvu dopravy (MD) to oficiálně doporučil náměstek ministra zdravotnictví Vítězslav Vavroušek a ministerstvo dopravy jeho požadavek respektuje, uvedlo Právo. Co dnes musí v autolékárničce být, stanovuje příslušná vyhláška MD, kterou v roce 2009 podepsal tehdejší ministr dopravy Gustáv Slamečka. Součástí povinné výbavy je od ledna letošního roku resuscitační maska a také isotermická fólie a leták s návodem, jak pomoci raněným při autonehodě.

„S tím, že by se měl obsah autolékárniček takto změnit, nemáme žádný problém. Na základě připomínek České resuscitační rady jsme se na tom předběžně shodli už počátkem března, čekali jsme ale ještě na oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví,“ cituje Martina Nováka z tiskového oddělení MD.

Kvůli další změně změně vyhlášky však řidiči nebudou muset vydat ani korunu. „Bude to na dobrovolné bázi. Prostě řidičům doporučíme, aby si ze svých lékárniček resuscitační masku vyňali. A výrobci už nové autolékárničky budou dodávat bez masky i letáku,“ řekl Právu Novák.

Vyměnit si muselo od letošního ledna lékárničky sedm milionů motoristů, kteří za to celkem vydali přes dvě miliardy korun. Někteří odborníci ale masku i leták kritizovali jako obtížně použitelné pomůcky. Změnu obsahu autolékárničky provede MD novelou vyhlášky o povinné výbavě motorových vozidel, musí to ale schválit vláda, poznamenává deník.

Obsah nové autolékárny
Zdroj: ČT24