Zeman na Hrad! Ale jen v přímé volbě

Praha - Strana práv občanů - Zemanovci bude na křeslo prezidenta České republiky prosazovat Miloše Zemana. Expremiér a čestný předseda strany ale bude kandidovat pouze v případě, že budou voliči hlavu státu vybírat v přímé volbě, a pokud bude mít vysokou podporu občanů. Zákon o volbě hlavy státu přímo občany ještě nebyl schválen, ale podle vládního návrhu by mělo být zapotřebí k nominaci 50 tisíc podpisů občanů. Zeman se z politiky vrátil po neúspěchu ve sněmovních volbách zpátky „do své jezevčí nory“ na Vysočinu.

„Jsem ochoten kandidovat v přímé volbě, ne parlamentní,“ uvedl dnes na brífinku Zeman. Již dříve prohlásil, že se o prezidentské křeslo bude ucházet v případě, že dostane dostatečný počet občanských hlasů v petici. „Nebudu bránit SPOZ, aby takovou petici zorganizovala,“ dodal Zeman.

Předseda SPOZ Vratislav Mynář se dnes na tiskové konferenci pustil do kritiky nejmenší vládní strany a sněmovního nováčka Věcí veřejných. Zemanovci vidí, že ti, kteří vyzývali k odchodu dinosaurů, se nyní projevují jako amatéři, pronesl. Mynář tak narážel na současný rozkol ve vládě, který zažehla aféra údajného uplácení poslanců uvnitř VV.

Brífink SPOZ (zdroj: ČT24)

Zeman je pan politik

Podle Mynáře je jedinou „politickou jistinou“ prezident Václav Klaus. „SPOZ vyzývá k návratu skutečných politiků. Takovou osobností je Miloš Zeman. Proto jsme se jako strana rozhodli, že budeme na post prezidenta prosazovat právě jeho,“ dodal Mynář.

Představitelé SPOZ se vymezují především vůči ČSSD. Předseda Mynář například říká, že jeho strana nechce být populistickou stranou na rozdíl od sociální demokracie, která chce sociální dávky pro všechny a slibovala 13. důchod.