Nový postrach policie: kradoucí studenti - gangsteři

Kolín - U mladých lidí mezi osmnácti a dvaceti pěti lety se zvyšuje agresivita, přibývá i ozbrojených loupežných přepadení. Třeba na Kolínsku policisté během tří měsíců registrují 17 případů, devět z nich přitom spáchali dvacetiletí zloději. Oproti stejnému období loni je to dvojnásobek. Nejedná se ale jen o sociálně slabé jedince, nýbrž často i o studenty a lidi z bohatších rodin.

Dvacetiletý student průmyslové školy si zahalený a ozbrojený pistolí odnesl z benzinové stanice na Kolínsku 45 tisíc a cigarety. Nejedná se bohužel o film, ale o realitu. „Vůbec jsem nechápala, co se děje. Chtěl peníze, viděla jsem pistoli, tak jsem mu je dala,“ vzpomíná zaměstnankyně pracující na benzince.

Pistole byla maketa. Jen stěží by ji rozeznal policista a následně rychle zareagoval. „Strážce nebo policista nemá čas na to, aby rozlišoval, zda se jedná o maketu nebo ne a může dojít skutečně k incidentu, který končí smrtí jednoho nebo více účastníků,“ prohlásil Marian Brzybohatý, děkan Fakulty bezpečnostně právní, Policejní akademie ČR.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Z lupu nestačil student-gangster utratit ani korunu ani si zapálit ukradenou cigaretu. Policejní hlídka ho dopadla během několika minut. „Ve většině případů se tito pachatelé nudí, hledají zábavu nebo nějaký zdroj finančních prostředků, protože jim například rodiče omezili kapesné,“ konstatovala Pavla Kopecká, mluvčí policejního prezidia.

Děkan Marian Brzybohatý:

„Tito lidé se stylizují do rolí hrdinů známých z her nebo filmů a snaží se chovat stejným způsobem v reálném životě. Pak to může vést k nežádoucím koncům.“

Podle stejného scénáře postupovali další tři mladíci z Kolína. S plynovou pistolí a loveckým nožem přepadali během dvou měsíců 9 podniků. Naposledy byli v sázkové kanceláři.

Za dva měsíce si tříčlenná parta přišla na 246 tisíc. Teď je už ve vazbě. Policie zatím neuvažuje o tom, že by kvůli podobným případům zřídila speciální policejní týmy. Znovu o tom hodlá přemýšlet za 3 měsíce.