Sobotka vyzval Klause, aby neprohluboval krizi

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) má řešit stávající krizi tím, že předstoupí před poslance a požádá sněmovnu o důvěru personálně obnovené vládě. Představu o jediném čistém řešení současné situace v koalici dnes na tiskové konferenci přednesl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Koaliční představitelé včetně premiéra podle jeho slov nejsou schopni veřejně deklarovat smysluplnou dohodu, z níž by bylo patrné další fungování koalice. Zároveň vzkázal prezidentovi Václavu Klausovi, aby neprohluboval vládní krizi a bez otálení přijal premiérovy návrhy na odvolání ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše (oba VV).

Podle Sobotky není možné, aby Klaus odmítal Nečasův návrh na personální změny ve vládě. „Tím, že prezident zatím nepřijal návrh premiéra Nečase na odvolání některých členů vlády, ve skutečnosti přispívá k prohloubení krize, a k tomu, že se krize neřeší. Čistým řešením situace je rekonstrukce vlády, a poté hlasování na půdě Poslanecké sněmovny o tom, zdali má rekonstruovaná vláda důvěru, či nikoli,“ prohlásil Sobotka. Sobotka dodal, že ČSSD trvá na tom, aby z vlády odešli ministři, kteří mohou být jakkoli spojeni s agenturou ABL, stejně tak trvají sociální demokraté na odchodu ministra obrany Alexandra Vondry (ODS).

První místopředseda ČSSD Michal Hašek:

„Koalice je už jen na papíře.“

„Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že odpovědnost za personální složení vlády má její předseda. Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně. Prezident republiky nemá v rámci Ústavy takové kompetence, které by mu umožňovaly aktivně zasahovat do personálního složení vlády. Navíc vláda ani premiér není odpovědný prezidentu republiky, ale odpovědnost je vztažena výhradně Poslanecké sněmovně,“ prohlásil Sobotka a vzápětí vyzval prezidenta Václava Klause, aby ihned přijal návrhy na změny ve vládě premiéra Nečase.

Zástupci ČSSD dnes zkritizovali Radka Johna především za to, že podle nich bagatelizoval nález odposlechu v bytě bývalé šéfky klubu VV Kristýny Kočí. „Věci veřejné nemají právo trvat na tom, aby John zůstával na postu ministra vnitra,“ řekl poslanec Jeroným Tejc.

Bývalý předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek dnes navrhnul jako možné východisko ze současné vládní krize menšinovou vládu ODS a TOP 09 bez Věcí veřejných s podporou sociálních demokratů. Na dnešní tiskové konferenci se vyslovil proti konání předčasných voleb a uvedl, že řešení nynější situace prostřednictvím menšinové vlády bude navrhovat vedení ČSSD a doporučuje je i ODS a TOP 09. Paroubkův návrh je ale podle současného lídra ČSSD chybný. Sociální demokracie by se prý podporou takové vlády zesměšnila u voličů.

Okamžité přijetí Nečasových požadavků by způsobilo protiprávní stav, tvrdí Klausův právní poradce

Prezidentův právník a poradce Pavel Hasenkopf ve zprávě, kterou uveřejnil server ParlamentniListy.cz, zdůvodňuje, proč Klaus zatím nepřistoupil na Nečasovy personální návrhy ve vládě. Hasenkopf upozorňuje na to, že nikde v Ústavě nestojí zmínka o možnosti pověřit z vlády odcházejícího ministra prozatímním výkonem jeho funkce až do jmenování nástupce. „Plyne z toho, že nikdo - ani prezident - nesmí nikoho pověřit, aby řídil ministerstvo až do řádného jmenování nového ministra,“ cituje server Hasenkopfa. Podle něj z toho plyne, že když nikdo nemá pravomoc někoho pověřit dočasným řízením resortu, pak by v případě přijetí demise či odvolání prezidentem zůstalo dané ministerstvo „bez hlavy“. A protože za některé věci nese odpovědnost jen ministr, pak „žádné ministerstvo nesmí ani na vteřinu zůstat bez ministra…“ Takový stav by byl podle Hasenkopfa protiprávní.