Nečas zve koaliční partnery na večeři

Praha – Premiér Petr Nečas bude dnes večer řešit vládní krizi na neformální večeři v Kramářově vile, kam pozval zástupce všech tří koaličních stran. Tentokrát ale nepůjde o koaliční devítku, politici se totiž mají sejít v nezvyklém obsazení K12, v němž budou každou stranu zastupovat čtyři osobnosti. Oficiálně tento formát koaliční smlouva nezná. Nečas chce tak řešit patovou situaci na české politické scéně. Nezvyklý formát jednání zvolil pravděpodobně proto, aby dostál slovu, že jednání koaličních špiček na úrovni K9 bude možné až poté, co prezident Václav Klaus podepíše návrhy na odvolání ministrů za Věci veřejné.

„Předseda vlády považuje za správné sejít se s předsedy a místopředsedy klubů, aby se seznámil s postoji a názory frakcí,“ komentoval premiérovo pozvání mluvčí vlády Jan Osúch. Aby nevzniklo podezření, že jedná za zády vedení dvou koaličních partnerů, pozval na pracovní večeři i předsedy koaličních stran s jedním místopředsedou strany, dodal.

Podle Petra Gazdíka z TOP 09 se očekává, že kromě tradičních vyjednávačů přijde z každé strany kromě předsedy jejího poslaneckého klubu ještě další zástupce frakce. Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) je důležité, že se schůzka uskuteční a že mají znesvářené koaliční strany vůli jednat. Jaké konkrétní řešení chce Nečas na schůzce navrhnout, ale Němcová prozradit nechtěla.

Také předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake uvedla, že strana velmi vítá dnešní - byť neformální - jednání. „Doufáme, že se dnes večer celý konflikt někam posune,“ uvedla Peake pro ČT. Jednat by se mohlo i možných ministerských rošádách v koalici. Kdo konkrétně za VV na schůzku půjde, se ještě domlouvá. „Předpokládám, že půjde buď ministr, nebo místopředsedkyně sněmovny,“ řekla Andrýsová.

Stranu dříve na podobných jednáních zastupoval i ministr dopravy a neformální šéf VV Vít Bárta, minulý týden ale rezignoval a dnes už nepřišel ani na jednání vlády, i když prezident jeho rezignaci ještě nepřijal. Řízením resortu pověřil prvního náměstka Radka Šmardu.