Kočí prý připravovala puč s ODS - záměrná mystifikace, hájí se poslankyně

Praha - Poslankyně Kristýna Kočí, bývalá šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV), se údajně pokusila o puč uvnitř této strany ve spolupráci s občanskými demokraty. Akce prý byla připravována tři čtvrtě roku. Informaci přinesl server Týden.cz s odkazem na tajně pořízenou nahrávku z restaurace v centru Prahy. Personál restaurace Týdnu potvrdil, že Kočí v inkriminovaný den skutečně v kavárně byla. Sama Kočí ale v podvečer prohlásila, že její slova byla cílenou lží. Pokračuje tak v nedávno vzniklé tradici, kdy politici svá tajně zaznamenaná vyjádření označují za účelovou mystifikaci. Vše se bude řešit na dnešní neformální večeři v Kramářově vile, kam premiér Petr Nečas pozval zástupce všech tří koaličních stran. Ještě před večeří vedení ODS na tiskové konferenci odmítlo, že by se ODS na organizaci puče jakkoliv podílela.

Podle Týdne Kočí na nahrávce hovoří například o svém spojení se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. "Tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný," uvádí Kočí na záznamu. Poslankyně a dva další účastníci schůzky v další části hovoří o poslancích nejmenší vládní strany. Probírají, kdo by mohl z VV odejít a přidat se k trojici „odpadlíků“ Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml.

"My jsme počítali s tím, že takoví ti Skokani (poslanec VV Petr Skokan), takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele, radši než přijít o funkci nebo ten plat poslanecký, tak do toho půjdu. A oni půjdou, až jim to jakoby dojde," říká ženský hlas na nahrávce, který patří Kočí.

Kristýna Kočí - nahrávka rozhovoru z kavárny by ČT24

Server dále uvádí, že audio záznam obsahuje řadu dohadů, proč někteří poslanci VV stranu zatím neopustili, o vnitřní situaci v ODS a vlivu Tluchoře na dění ve straně premiéra Petra Nečase. V další části nahrávky jsou prý informace o tom, jakým způsobem Škárka a Kočí spolupracují s deníkem Mladá fronta Dnes, uvádí Týden.cz.

Reakce Kristýny Kočí na nahrávku

Nahrávka: „Oni furt počítaj s tím, že se chtěj udržet u koryt. Ale paradoxně u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu.“

Kočí v Událostech, komentářích: „Tato nahrávka byla jenom rozšířením, posunutím informací dál, čistých spekulací, co už šíří Vít Bárta. Žádná z těch informací, která tam zazněla, není pravda.“

Kočí: Byla to cílená lež

Kočí autentičnost záznamu potvrdila. Uvedla také, že na inkriminované schůzce hovořila spolustraníky z Moravskoslezského kraje - tajemnicí Markétou Dobešovou a členem frýdeckomístecké organizace a zároveň sponzorem Lukášem Víchem. V rozhovoru prý „záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace“, které šíří její bývalí kolegové z Věcí veřejných. „Nahrávka… jasně prokazuje praktiky, které do politiky zavedla politická divize bezpečnostní agentury ABL strana Věci veřejné,“ napsala Kočí v prohlášení. Důkazem má být její „lehce doložitelná lež“, že spiknutí je připravováno už tři čtvrtě roku. „V té době jsem však ještě nebyla poslankyní, tudíž jsem těžko mohla s kýmkoliv připravovat jakékoliv spiknutí,“ napsala. Nová Poslanecká sněmovna zasedla poprvé 22. června minulého roku. Později ještě dodala, že nahrávka je součástí nátlaku ze strany VV, aby složila poslanecký mandát. To prý ale neučiní. Omluvila se Nečasovi, že o něm na záznamu mluvila.

Autor nahrávky Lukáš Vích dnes ale ČTK řekl, že slova Kočí o puči dlouhodobě připravovaném ve spolupráci s ODS jsou pravdivá. „Ano, je to pravda. Kristýnu Kočí znám poměrně dlouho, takže vím, kdy lže a kdy mluví pravdu,“ řekl Vích.

ODS odmítla podíl na vnitrostranickém převratu VV

Krátce po šesté večer se k nahrávce vyjádřilo vedení ODS. Premiér odmítl, že by se strana na vnitrostranickém puči ve Věcech Veřejných jakkoliv podílela. Podle něj jde o vnitřní problém strany. Nečas spekulace označil za absurdní. „Ve vnitrostranickém sporu se mydlí hlava nehlava a může za to ODS? Nechceme být do toho vtahováni,“ řekl Nečas a odsoudil zároveň „estébácké praktiky“ v politice, jako je odposlouchávání. Petr Tluchoř, jehož Kočí na nahrávce jemnovala, rovněž odmítl podíl na přípravě puče. „ODS je jednotná a stojí za premiérem,“ prohlásil Tluchoř.

Už odpoledne Nečas odmítl, že by byl pod Tluchořovým tlakem. „Rozhoduji se sám,“ řekl s tím, že to je úsměvná záležitost a bizarní hypotéza.

Dobeš: Je to zřejmě útok nějakých frakcí v ODS

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ve Studiu ČT24 řekl, že se domnívá, že je celá akce organizovaná zvnějšku. Zopakoval, že i nadále trvá stanovisko klubu VV - tzn. že on a také ministr vnitra Radek John nabízejí své funkce k dispozici za předpokladu, že kabinet opustí i ministři Miroslav Kalousek (TOP 09), Alexandr Vondra (ODS) a Ivan Fuksa (ODS). „Není to frontální útok ODS, ale zřejmě nějakých frakcí v ODS,“ uvedl Dobeš s tím, že teď je naopak šance vztahy vyčistit a pojmenovat lidi, kteří za tím mohli stát.

Na odpoledním brífinku pak šéf Věcí veřejných John řekl, že strana volá po rychlém, jasném a veřejnosti srozumitelném řešení. „Nejde už jen o Věci veřejné a ministerstvo vnitra,“ prohlásil John. Informace, které přinesl Týden, ho prý šokovaly. „Pokud se ukáže, že je to pravda, vrhlo by to nové světlo  na události minulého týdne i na budoucnost.“ Nahrávka prý potvrzuje, že je vše řízeno zvenčí. K údajnému puči se vyjádřil i Stanislav Huml, který se od všeho distancoval. „Pokud bych měl být zatažen do nějakého puče, tak to se distancuji, nemám s tím nic společného,“ řekl ČT24 Huml.

„Pokud by byla pravda, co je uvedeno na té nahrávce, tak samozřejmě to je naprosto nepřípustná metoda politického boje. Nás mrzí, že naši koaliční partneři mají v této zvláště těžké době takto obrovské problémy,“ reagoval na poslední události předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Vyjádření 1. místopředsedy ČSSD Michala Haška:

"Pokud je nahrávka výroku Kristýny Kočí prezentovaná na serveru Týden.cz autentická, ať je to jediný chod dnešní večeře koaličních lídrů a ať je to poslední večeře koalice. Jestliže se ukáže, že nynější bezprecedentní ústavní krize byla dlouhodobě připravovaná a vyvolaná uvnitř koalice, neexistuje jiné řešení než okamžitá demise Petra Nečase, konec vlády ODS, TOP 09 a VV a nové volby."

Škárka: Je to profesionálně vytvořený padělek

Další odpadlík z Věcí veřejných, poslanec Jaroslav Škárka, odmítá, že by cokoliv s kýmkoliv připravoval. „Nic se nepřipravovalo, kategoricky odmítám, že by to bylo děláno ve spolupráci s někým a že by to bylo připravováno tři čtvrtě roku,“ řekl rovněž ve Studiu ČT24. Škárka je přesvědčen, že ani Huml, ani Kočí nic neorganizovali. „Nahrávka mi připadá jako profesionálně vytvořený padělek,“ dodal Škárka.

Vít Bárta, faktický šéf Věcí veřejných, v sobotu řekl Frekvenci 1, že se Kočí v sobotu sešla s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem a předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem. Účel schůzky prý ale nezná. „Je to signál něčeho nevoňavého,“ řekl Bárta rádiu. Tluchoř to ale tehdy popřel. Podle něj se schůzka nekonala v sobotu, ale v pátek a neúčastnila se jí Kočí, ale Topolánkova manželka Lucie Talmanová.