Dnes končí sčítání lidu, domů a bytů

Praha - Pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ), České pošty nebo obecních úřadů berou v těchto dnech lidé útokem. Dnešek je totiž oficiálně posledním dnem, kdy je údaje třeba odevzdat nebo odeslat. Přestože je poslední den pro vyplnění a odeslání formulářů, ČSÚ prodloužil lhůtu pro odevzdání těm, kteří se sčítacího komisaře nedočkali do 5. dubna. Vyplněné archy mají odevzdat do příštího úterý. V ten den o půlnoci skončí i možnost vyplnit formuláře po internetu. Dotazníky si podle údaje České pošty nevyzvedlo do úterý kolem 50 tisíc lidí. K dnešnímu ránu naopak odevzdaly elektronický formulář přes 4 miliony lidí.

Ještě dnes je možné vyplňovat a odesílat či odevzdávat sčítací listy. Nedoručené nebo nevyzvednuté formuláře lze také naposledy získat, a to na příslušné poště, radnici či v pobočce statistického úřadu. Statistici měli ve středu podle mluvčího sčítání Ondřeje Kubaly v počítači uloženo zatím kolem 5,2 milionu vyplněných formulářů. Dosud skoro 3,8 milionu archů poslali lidé přes internet, dalších 1,4 milionu papírových listů se nasnímalo.

„Je vidět, že řada lidí nechává odevzdání formulářů skutečně až na poslední chvíli,“ uvedl Kubala. Formuláře někteří lidé vyplňují přímo na úřadech. Ve frontách, především na poštách, pak někde čekají až hodinu. Česká pošta ale neuvažuje o tom, že by dnes prodlužovala otevírací dobu. Vyhnout se frontám je možné tak, že vyplněné formuláře lidé vloží do obálky a vhodí do schránky. Pokud ale formuláře nedorazí, může dotyčnému hrozit správní řízení a pokuta deset tisíc. Česká pošta se však podle její mluvčí Marty Salicharové žaručuje, že obálka se dostane tam, kam má. „Nemůžeme ale zaručit to, že v obálce jsou sčítací formuláře,“ dodává.

Rozhovor se Stanislavem Drápalem (zdroj: ČT24)

Stanislav Drápal, místopředseda ČSÚ:

„Mrzí nás, pokud se do nějakých domácností nepodařilo formuláře dodat, nicméně podle zákona o sčítání lidu je povinností občana, aby si v takovém případě tento formulář opatřil právě do 14. dubna na obecním úřadu, sběrných místech České pošty nebo na pracovištích ČSÚ.“

Nejrychlejší formou tak zůstává vyplnit formuláře po internetu. Český statistický úřad tvrdí, že zneužití dat se lidé bát nemusejí, a pohlídat si to chce i Úřad na ochranu osobních údajů. I tento způsob odevzdávání přes internet se ale nevyhnul potížím. Komisaři do listů často nezanesli technické údaje, bez nichž nebylo možné vyplněný formulář odeslat. Lidé si tato data pak museli dohledávat na webu sami.

Sčítání lidu se koná v mnoha zemích světa. V Česku se pořádá každých deset let. Naposledy se uskutečnilo v roce 2001. Má tu i své odpůrce. Podle řady z nich touto akcí stát zasahuje lidem příliš do soukromí a získává od nich informace, do kterých mu nic není. Jiní využívají sčítání k recesi, jako například ti, co do kolonky náboženství napsali víru Jedi. Dokument o těch, co takto učinili, je možné sledovat dnes na programu ČT2 ve 21:25.