VV: Dodatek musí být do Velikonoc

Praha – Věci veřejné (VV) možná potopí vládu, pokud nebudou splněny jejich podmínky. Strana požaduje, aby byl do Velikonoc, přesněji do konce příštího týdne, podepsán písemný dodatek ke koaliční smlouvě. Dodatek ke smlouvě by měl obsahovat programové záležitosti i personální změny. Zástupci VV rovněž volají po uklidnění situace v koalici. Právu to sdělil důvěryhodný zdroj z VV.

Podle zdroje je písemný dodatek vzkazem pro prezidenta Václava Klause o životaschopnosti projektu ODS, TOP 09 a VV. „Je to stejný symbol jako 101 podpisů poslanců vyjadřujících podporu nějakému kabinetu,“ konstatoval.

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl v rozhovoru pro pondělní Právo naznačil, že Klaus by podruhé Nečase nemusel pověřit sestavením vlády. Prezident přitom o den později označil premiérův plán dalšího vládnutí za „špatný a bezcenný“.

Nejmenovaný zdroj z VV:

„Pokud nebude podepsaný písemný dodatek ke koalici a rozbroje mezi vládními stranami budou pokračovat, při případném povelikonočním hlasování o nedůvěře vládě VV potopí kabinet premiéra Petra Nečase. Véčka pro to mají silný mandát z klubu a podporu regionů.“

VV se nehodlají Johna vzdát

Věci veřejné mezitím stále trvají na tom, aby na ministerstvu vnitra zůstal Radek John, a trvají rovněž na odchodu ministra financí Miroslava Kalouska, zemědělství Ivana Fuksy a obrany Alexandra Vondry. Poslední jmenovaný již svou funkci dal Nečasovi k dispozici. „Ustupovat lze z čehokoliv, jen ne z Johna na vnitru,“ podotkl zdroj.

Pokud dojde na hlasování o nedůvěře, tak by s ČSSD a KSČM, které mají dohromady 82 poslanců, muselo hlasovat i všech 20 poslanců VV. Pro vyslovení nedůvěry vládě se musí vyslovit všech 101 poslanců. Nesměl by chybět žádný zástupce opozice ani nikdo z poslanců VV.

V případě, že by premiér opozici předešel a sám požádal o důvěru pro svůj kabinet, potřeboval by k tomu nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Pokud by někdo z VV opustil při hlasování sál, Nečasova vláda by pravděpodobně nepadla.