VV chystají trestní oznámení na Kalouska

Praha - Věci veřejné se chystají podat trestní oznámení na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vadí jim údajné podvody v rozhodování Kalouskova ministerstva ohledně chybně využitých státních dotacích. Oznámení připravuje poslanec Josef Novotný (VV) spolu se stranickým kolegou Michalem Babákem. Ministr podle nich o problémech dlouhodobě ví, ale neřeší je. Babák dodal, že o podání trestního oznámení ale musí nejprve společně rozhodnout poslanci VV. Jejich frakce zasedá v pátek dopoledne. Na případ upozornily dnešní Lidové noviny.

„Zítra to budeme probírat na klubu. Předčasně bych k tomu nechtěl nic říkat, na tom, jestli oznámení podáme, se musí shodnout klub,“ řekl Babák. Naopak Novotný byl ve svém prohlášení radikálnější. „Já to podám sám, bez rozhodnutí klubu. V pátek to podám,“ uvedl.

Rozhodování ministerstva financí o chybně využitých státních dotacích bylo již v prosinci jedním z důvodů, proč Novotný hrozil, že při závěrečném hlasování nepodpoří státní rozpočet pro letošní rok. Poslanci VV ale dnes nechtěli prozradit, jakého případu se trestní oznámení na Kalouska týká.

Novotný nicméně na konci loňského roku upozornil na případ firmy Yossarian Investments, která prý porušila pravidla pro státní dotace. Finanční úřad jí nařídil dotaci vrátit a zaplatit penále, ministerstvo ale pokutu odpustilo, z dotací uhradilo podnikatelovi dlužné daně a zbytek dotace vrátilo firmě zpět.

Poslanec tehdy rovněž upozornil na to, že celý proces odpouštění zneužitých dotací a daňových prohřešků je na ministerstvu financí veden v tajném režimu. Kalouskův úřad ale upozornil, že v režimu „tajné“ jsou tyto kauzy vedeny na základě mlčenlivosti stanovené v zákonu o správě daní a poplatků. Navíc pokud finanční úřad zjistí při daňové kontrole sebemenší i formální pochybení, musí podle zákona vyměřit penále a odvod ve výši, v jaké byla porušena pravidla.

hires
Zdroj: ČT24