Otázka těžby rozdělila vědce na Šumavě, založili stínovou radu

České Budějovice - Vědci, kteří opustili Radu NP Šumava na protest proti příchodu nového ředitele Jana Stráského, založili radu stínovou. Nelíbí se jim, že kvůli likvidaci kůrovce prosazuje těžbu i v dříve přísně chráněných oblastech, kam ani dřevorubci nesměli. I přes výrazně rozdílné pohledy na park ale oba tábory svorně tvrdí, že chtějí tamní lesy zbavit lýkožrouta, který je ničí.

Boj s kůrovcem v šumavských lesích rozděluje veřejnost, ale i odborníky. Prozatímní ředitel Jan Stráský navrhuje výrazně odbočit od současné linie boje proti kůrovci. Těžaře chce pustit i do některých míst, kde doposud vládla divoká příroda. Z rady národního parku na protest proti tomu odešlo dvanáct vědců, kteří teď zakládají stínovou radu. „Naším cílem bude pokusit se vysvětlit, proč je současný návrh špatný,“ řekl Miroslav Svoboda z Fakulty lesnické a dřevařské, ČZU.

Jakub Hruška, předseda bývalé vědecké sekce Rady NP Šumava:

„Způsob, kterým se chce pan Stráský vypořádat s kůrovcem, považujeme za extrémně nevhodný a extremistický z hlediska lesnického.“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Proti plánům Stráského protestují někteří ekologové i část lesníků. Minulý týden ale vznikla zároveň platforma na jeho podporu. Stráský tvrdí, že se debatě nebrání. „Jsem připraven s ní diskutovat a jsem připraven ji konfrontovat i s jinými vědeckými názory, které se vyskytují v souvislosti s NP Šumava,“ podotkl ředitel.

Stráský počítá vedle vymýcení některých lesů také s chemickými postřiky. Ty by ale neměly zasáhnout nejvíce chráněné oblasti Šumavy. Proti celé strategii Stráského bude v příštím týdnu protestovat i část turistů a přátel Šumavy.

Návrh Jana Stráského leží na ministerstvu životního prostředí, ministr čeká ještě na oponentské posudky, které mají přijít za pár týdnů. Na jejich základě pak rozhodne, zda Stráského záměr podpoří, nebo ne.

Kůrovec
Zdroj: ČT24