Sobotka si věří: ČSSD by předčasné volby vyhrála

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce nové volby a v nich od voličů silnější mandát pro sociální demokracii. Sobotka věří, že by ČSSD volby vyhrála, mohla by obdržet přes 30 procent hlasů. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes. Kabinet Petra Nečase se sociální demokraté pokusí sesadit po Velikonocích, kdy vyvolají hlasování o nedůvěře vlády. Sobotka o tom informoval prezidenta Klause na páteční schůzce.

„Očekávám, že by se ČSSD mohli vrátit voliči, o které jsme přišli v minulých volbách. A že bychom mohli přesáhnout 30 procent. Ale existuje celá řada neznámých,“ přiznal Sobotka.

Případnou spolupráci se současnou vládní koalicí si Sobotka umí představit jen těžko. Spojení s Věcmi veřejnými Sobotka vyloučil, spolupráce s ODS či TOP 09 by sociální demokracii zase neumožňovala realizovat její program.

„My si nejprve hlasováním o nedůvěře vládě ověříme, zda má vláda ještě vůbec většinovou podporu ve sněmovně. Teprve kdyby vláda nezískala důvěru, bude se řešit, co dál. Nyní mi vláda připomíná spolek autistů, kteří se pod stolem okopávají a nejsou schopni komunikovat se zbytkem světa. Tím neuvěřitelně rychle ztrácí morální kredit,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.