Spor nad vedením vnitra se nikam neposouvá, zítra se uvidí

Praha – Občanští demokraté a Věci veřejné zjevně ani den před jednáním K12 o osudu stávající vlády nenacházejí ani náznakem společnou řeč nad tématem šéfa resortu vnitra. Občanští demokraté navrhují jako jednu z variant řešení stávající krize na místo Radka Johna (VV) nestraníka kvůli „odstřižení“ vnitra od bezpečnostní agentury ABL, VV trvají na svém kandidátovi. Tato stanoviska vyplývají z debaty poslance ODS Marka Bendy a ministra dopravy v demisi Víta Bárty v dnešní Partii televize Prima. Předsedkyně poslanců VV Karolína Peake dnes v Otázkách Václava Moravce (OVM) uvedla, že její strana vážně uvažuje o odchodu z vlády.

„Byla bych velmi nerada, abychom přijímali nějakou prázdnou trafiku bez kompetencí výměnou za ministerstvo vnitra jen proto, abychom zůstali ve vládě,“ prohlásila v OVM Peake. Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové ale ODS trvá na nestranném šéfovi na vnitru. „Neuzurpujeme si toto místo pro sebe, nechceme zametat žádné kauzy pod koberec…,“ prohlásila Němcová a prohlásila také, že ministerstvo vnitra od začátku fungování vlády nebyla „Johnova parketa“.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg:

„Najdeme-li někde v českých zemích vůbec nějakého vhodného kandidáta (na ministra vnitra, pozn. red.), tak bychom měli jít na Svatou Horu u Příbrami, pomodlit se tam růženec a poděkovat.“

„To je sice na pohled hezká myšlenka, že to bude nějaký nestranický kandidát, ale já se obávám, aby místo maskota, jak byl ministr Radek John nazván, nenastoupila nějaká loutka. Pak nastává otázka, kdo by byl oním loutkohercem, který by řídil tuto osobu a jak dalece by byla schopná odolávat jeho tlakům,“ reagoval na hry okolo Johnova postu stínový ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Bývalý ministr za ODS Ivan Langer prohlásil, že požadavky na vedení resortu přerůstají Johnovy schopnosti. „Myslím, že Radek John je rád, že odsud uteče,“ dodal Langer. Podle jeho soudu se vede o ministerstvo vnitra takový boj proto, že Radek John ho přivedl do „rozvratu, v jakém nebyl nikdy od listopadu 1989.“

Omezit bezpečnostní agentury, říkají Langer a Bublan shodně

Dva bývalí ministři vnitra rovněž našli shodu v přesvědčení, že bezpečnostní agentury porušující zákony by měly ihned přijít o licenci. Langer rovněž prohlásil, že odposlechy a špehování například v režii ABL dokazují, že soukromé hlídací a detektivní služby nemají strach z žádného postihu.

„Když se policista dopustí takového jednání, které není povoleno soudem, hrozí mu trest odnětí svobody a konec. Když to dělají Bártovi pochopové, tak se tady všichni tváříme, že to je hrozné, ale vlastně že se s tím nedá nic dělat,“ pronesl Langer v narážce na kauzu sledování politiků v Praze 11. Příběh, za kterým údajně stojí bezpečnostní agentura ABL a její bývalý šéf a dnes ještě stále ministr dopravy Vít Bárta. Dokumenty ale podle něj nepořizovala ABL, ale detektiv, který s ní spolupracoval externě. Případ vyšetřuje policie, zatím bez výsledku. Ivan Langer v praktikách ABL vidí velký problém.

„Pan Langer, když se tváří, že rozumí ministerstvu vnitra, měl dávno ten zákon připravit, stejně jako zákon o úřednících, který opět pan Langer nedokázal stvořit. To jsou prostě zákony, bez kterých tato zem neměla žít minulých deset let,“ zareagoval pro ČT Radek John.