Českobudějovickou MHD čekají velké změny

České Budějovice - České Budějovice čeká revoluce v hromadné dopravě. Vznikne tam síť páteřních linek a skoro polovina autobusů a trolejbusů změní své trasy. Jejich pravidelné intervaly také zlepší vzájemnou návaznost spojů. Město chce radikálními změnami ušetřit asi 8 milionů korun ročně a přilákat nové cestující.

V Českých Budějovicích je to největší změna MHD za posledních patnáct let. Lidem, kteří byli zvyklí jezdit konkrétní linkou, nezbývá, než začít studovat nové trasy a jízdní řády. „Hlavním důvodem byla skutečnost, že potřebujeme nalákat do MHD cestující,“ uvedla náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová (OPB).

České Budějovice zavádí systém šesti takzvaných páteřních linek, které budou jezdit v pravidelných intervalech a měly by na sebe navazovat. „Znamená to snazší zapamatování si jízdních řádů, zrychlení většiny přepravních časů,“ doplnila Popelová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Informační kampaň pro cestující jsme již zahájili, samozřejmě její intenzita se zvýší ještě krátce před zavedením těchto změn,“ uvedl Radek Filip z českobudějovického dopravního podniku. Změny v českobudějovické MHD začnou platit od 12. června.

Magistrát překvapivě hájí opoziční zastupitelé. Stávající systém je podle nich zastaralý a neefektivní.

I když autobusy a trolejbusy pojedou jinudy, síť zastávek se nezmění. A magistrát letos už nechystá pro cestující ani změny jízdného. Další informace k novému systému českobudějovické MHD najdou cestující i na internetu.