Soudcovská unie odmítá změnu výběru soudců

Praha - Soudcovská unie zásadně nesouhlasí s plánem ministerstva spravedlnosti změnit výběr soudců. Podle návrhu úřadu by kandidáti měli procházet výběrovým řízením, zrušen by byl institut soudního čekatele. Profesní sdružení soudců však tvrdí, že by tak vybíralo soudce výhradně ministerstvo, což odporuje ústavě i zákonu o soudech a soudcích.

Plánovanou změnu představil v lednu ústavně právnímu výboru ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Do konkurzu na soudce by se podle ní mohli přihlásit všichni lidé, kteří by splnili podmínky - například měli pětiletou právní praxi. Snížit se má naopak význam psychologických testů.

„Ústava ani zákon nijak nezmocňují ministra k vydání navrhované úpravy výběru nových soudců,“ uvedl výbor Soudcovské unie. Podle něj tato změna představuje „možný průlom do nezávislosti soudnictví“ a „nástroj pro zpolitizování justice“. Podle ministerstva je naopak úprava zaměřena na zvýšení kvality nových soudců. Česko totiž podle Pospíšila již nemusí naplňovat volná soudcovská místa a prezident nemusí jmenovat stovky soudců ročně.

Požadovaný věk 30 let by se podle návrhu nezvyšoval, nepřímo by jej prý posunovala podmínka praxe. Vybraní uchazeči by se podle ministra stali justičními kandidáty, kteří by museli projít šestiměsíční stáží u soudu. Potom by mohli být jmenováni. Výjimkou by mělo být jmenování soudců vyšších soudů; v těchto případech by ministr navrhoval osobnosti z justiční praxe po projednání s předsedou soudu a odborným justičním orgánem.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24