Zaorálek: Jediným řešením jsou pro nás předčasné volby

Praha – Opoziční sociální demokracie ústy svého místopředsedy Lubomíra Zaorálka znovu vzkázala koaličním stranám, že prioritním řešení současné krize jsou pro ni předčasné volby. ČSSD již podnikla první krok – požádala vedení sněmovny o svolání mimořádné schůze s programem hlasování o nedůvěře kabinetu. Sám Zaorálek však v rozhovoru pro ČT24 potvrdil, že by jeho strana prostřednictvím předsedy Bohuslava Sobotky odmítla usilovat o případné vlastní sestavení vlády ještě před volbami. Ve stávajícím rozložení sněmovny by prý ČSSD měla slabou oporu k razantním změnám.

Zástupci trojkoalice přitom dnes večer zasedli ke klíčové schůzi, po které by mělo být jasné řešení stávajících problémů. V praxi jde hlavně o spor, kdo zasedne ve funkci ministra vnitra po Radku Johnovi. Zatímco ODS razantně odmítá dalšího šéfa vnitra z táboru Věcí veřejných, VV usilují o pravý opak. Opoziční zástupce má o řešení vzniklého sporu jasno. „S námi se jednak nejedná, ale ani my v této chvíli nemáme ambici s nikým jednat, ale kdyby se ukázalo, že koalice není schopna nějakého řešení, pak tady nabízíme variantu využít ustanovení, které dává Poslanecké sněmovně možnost dohodnout se na ukončení volebního období,“ uvedl Zaorálek.

Dohady o možném pověření předsedy ČSSD Sobotky k sestavení vlády, pokud by současný kabinet v hlasování padl, Zaorálek odmítl. Konec současného složení sněmovny by tak ukládal lhůtu 60 dnů na konání nových voleb. „Pokud se ptáte na to, jestli jsme schopni jednat o nějakých variantách, tak naší jedinou variantou jsou předčasné volby. My v současnosti ve sněmovně nevidíme partnery, se kterými bychom byli schopni efektivně vládnout. Pro potřebné kroky musíte mít i dostatečnou sílu ve sněmovně,“ dodal místopředseda ČSSD.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Lubomír Zaorálek:

„Pokud se na to najdou hlasy ve sněmovně, pak chceme co nejrychleji spět k předčasným volbám.“

Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM by ČSSD ve volebních přepočtech na mandáty v současnosti získala 92 poslanců a spolu s 28 mandáty komunistů by tvořila ústavní většinu. Sociální demokracie však v minulosti měla se slibnými průzkumy rozpačité zkušenosti, což připomněl i Zaorálek. „Já bych tak moc nejásal, měli jsme tady řadu průzkumů, které nám také dávaly optimismus. Realita poté byla o to větším zklamáním. V této chvíli jsou naše preference ze všeho nejvíc patrně odrazem toho, co předvádějí vládní strany,“ uvedl. Podle STEMu ale průzkum vznikl ještě před začátkem vládní krize - od 31. března do 8. dubna.

„Prezident během krize nerespektuje své povinnosti“

Dnešní jednání koalice z dálky kromě opozice bedlivě sleduje také prezident Václav Klaus. Tomu již týden leží na stole rezignace Víta Bárty a premiérův návrh na odvolání dvou ministrů za VV – Radka Johna a Josefa Dobeše. Klaus prozatím odvolání nepřijal s tím, že chce počkat na stabilní dohodu o budoucnosti koalice. Jeho postoj však Zaorálek označil za porušení ústavních principů země.

„Bohužel, naše ústava nepamatuje na to, že ti, kteří reprezentují ústavní instituce, musí také ústavu dodržovat. Samozřejmě má na to schválení určitý čas, může to konzultovat, může s tím dokonce i nesouhlasit, ale v žádném případě nemůže premiérovi nevyhovět. Premiér je ústavně nejsilnější figurou v zemi a není možné mu házet klacky pod nohy,“ zdůraznil Zaorálek.