Také Kubice má bezpečnostní agenturu

Praha - Společnost SUB S. A., s.r.o., jejímž spoluvlastníkem je Jan Kubice (57), někdejší šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a kandidát na ministra vnitra, je poradenskou firmou především v oblasti bezpečnosti. Podle obchodního rejstříku jsou předmětem podnikání vedle ostrahy majetku a osob také služby soukromých detektivů. Mezi další z firemních specializací patří také bezpečnostní prověrky osob a firem.

Firma na svých internetových stránkách uvádí, že nemá ambici být detektivní či bezpečnostní agenturou v pravém slova smyslu. „Avšak v některých situacích je nezbytné tyto činnosti klientovi pro vyřešení problému poskytnout…,“ píše se na serveru s dodatkem, že firma poskytuje bezpečnostní i detektivní služby. Dále jsou jmenovány ochrana před odposlechem, vyhledávání odposlechů, zajištění ochrany před sledováním, bezpečnostní audity a bezpečnostní prověrky osob a firem. Dokonce i vyhledání a zajištění důkazů.

Název SUB S. A. je zkratkou latinského výrazu „sub specie aeternitatis“, což se dá přeložit jako „z hlediska věčnosti“. Kubice firmu založil 20. února 2008 spolu se svým bývalým náměstkem Hynkem Vlasem poté, co odešel od policie.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Každý do firmy vložili 100 tisíc korun jako základní kapitál. „Jsme malá firma, sami dva, nepotřebujeme luxusní sídla, mraky zaměstnanců, reklamu v časopise,“ uvedl v roce 2008 Vlas. Jejich společnost se tak co do významu a velikosti nemůže srovnávat s agenturou ABL, která disponuje přibližně tisícovkou zaměstnanců.