Ondráčka: Johnova nová funkce působí dojmem trafiky

Praha - Křesla v Nečasově kabinetu se rozdala, bojovalo se hlavně o to na vnitru. Koaliční partneři rozhodli, že na něj nově usedne Jan Kubice, někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Radek John bude vicepremiérem pro boj s korupcí. Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky působí Johnova nová funkce trochu jako trafika.

David Ondráčka

Divadlo, které jsme tady v posledních týdnech viděli, bylo neskutečné. Teď to vypadá, že vláda po sérii odposlechů, trestných oznámení a vzájemného obviňování, najednou řekne, že je všechno zase v pořádku. V této logice podle mě i funguje politická dohoda, která byla upečena.

To, že se vytvořila nová pozice vicepremiéra pro boj s korupcí, je podle Ondráčky hezké, otázkou prý ale je, jakou to bude mít strukturu a co by to mohlo přinést. „Vláda si může vytvořit vicepremiéra pro cokoliv. Radek John bude teď muset vytvořit alespoň ministrukturu, aby mohl ve své nové funkci něco dělat. Myslím si, že tato funkce působí trochu dojmem trafiky. Jedna věc je udělat plán, co by se mělo udělat, druhá ale ho nějakým způsobem zrealizovat,“ vysvětlil Ondráčka.

Rozhovor s Davidem Ondráčkou (zdroj: ČT24)

Dle jeho slov společnost Transparency International volala po tom, aby tady byl boj proti korupci koordinován na té nejvyšší úrovni. Ideálně pod premiérem nebo pod místopředsedou vlády. „Je ale zároveň zřejmé, že by tento člověk měl mít pod sebou odborný aparát, který bude schopen naplňovat určenou strategii. Jinak je to jenom výkřik na tiskovce, kde se oznámí, co se všechno zavede a pak nenásledují žádné kroky,“ dodal.