Zelený čtvrtek - den poslední večeře Páně

Praha - Dnešní den, první ze čtyř svátečních velikonočních dnů, je v křesťanské tradici znám jako Zelený čtvrtek - den poslední večeře Páně a počátek největšího půstu v roce. Zelený se mu říká podle zeleniny, kterou jedí židé v tento den, nebo podle zelené louky, na níž se v zahradě Getsemanské Ježíš při loučení modlil. Utichl hlahol zvonů, neboť ty odlétly do Říma. Leckde se však naopak rozezněly hrkačky, jimiž obvykle malí chlapci zaháněli Jidáše. O den později Kristova zrádce připomínaly také jidášky pečené z bílé mouky a medu, které měly zabránit „zrádnému“ uštknutí. Oslavy jsou v plném proudu i ve Vatikánu, kde se týden po svátcích navíc očekává blahořečení Jana Pavla II.

„Poslední večeře“ je popsána v bibli a umělecky ztvárněna řadou slavných malířů a sochařů. Beránek na velikonoční tabuli nemusí být jen ze sladkého kynutého, třeného nebo piškotového těsta. K oslavám jarních svátků tradičně patří skopové či jehněčí maso. Podle tradice by už na Zelený čtvrtek na stole neměla chybět jarní polévka. Barvy jara zajistí kopřivy, špenát nebo petrželka. Ty jsou také základem nádivky, která by měla být voňavá a křupavá.

„Velikonoce jsou symbolem jara. Využití jarních surovin se přímo nabízí,“ řekl šéfkuchař Karel Hynek z pražského hotelu Paříž. V Café de Paris a Sarah Bernhardt Restaurant v hotelu Paříž hostům nabídne jarní zeleninový krém s řeřichovou pěnou a bylinkovými krutony, pečený jehněčí hřbet na rozmarýnu a slanině, bramborový knedlík plněný špenátem a jako dezert vejce z bílé čokolády plněné tvarohovo-malinovou pěnou s čerstvou mátou.

O Velikonocích se jedí i ústřice

Oslavy Velikonoc v Praze doplňuje i poněkud extravagantní pokrm, jako jsou ústřice. Již několik let se pořádá mistrovství v otevírání ústřic, které je tradiční součástí velikonočních trhů. Přímo symbolický význam má pak v českém velikonočním menu vajíčko. Využívat se může v různých podobách. Mimo gastronomického potěšení je důležitý také vizuální požitek. Barevné kraslice jsou vnímány jako symbol nového života a znovuzrození.

Vatikán žije blížící se beatifikací Jana Pavla II.

Ve Vatikánu budou letošní velikonoční svátky mimořádné nejen proto, že jejich pozdější datum a slunečné počasí v Itálii je pro poutníky velkým lákadlem. Mnoho návštěvníků totiž zůstane ve Vatikánu především na následující důležitou událost, tedy beatifikace Jana Pavla II., která proběhne týden po velikonočních svátcích. Již nyní město žije velkými přípravami a tisíce poutníků z celého světa denně přichází do Vatikánu.

Papež ráno v půl desáté bude sloužit velkou bohoslužbu v chrámu svatého Petra. Jedná se o tradiční obřad, při kterém se posvětí oleje, které budou následně používány při liturgických obřadech římské diecéze. „Hlavní obřad, který dnes papeže čeká, bude sloužen dnes v půl páté v katedrále Římského biskupa,“ potvrdil český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík. Součástí mše bude i vybírání příspěvků na charitativní účely, letos půjdou obětem zemětřesení a vlny tsunami v Japonsku.