Za úvěry pro H-System tresty nepadnou

Praha - Trestní stíhání šesti lidí, mimo jiné představitelů Komerční banky, viněných z účasti na podvodu s úvěry přesahujícími 800 milionů korun pro zakladatele vytunelovaného H-Systemu Petra Smetku, je definitivně u konce. Vrchní soud v Praze v březnu v neveřejném zasedání potvrdil předchozí rozhodnutí pražského městského soudu o zastavení stíhání. Jednání obžalovaných podle soudu nelze kvalifikovat jako podvod. V úvahu prý přicházelo porušování povinnosti při správě cizího majetku, v takovém případě ale bylo trestní stíhání promlčeno.

Smetka peníze od KB získal pro své firmy v první polovině 90. let. Jeho stíhání městský soud zastavil již v srpnu 2008 kvůli neúčelnosti, v samotném případu H-Systemu byl totiž odsouzen k 12 letům vězení a přísnější trest dostat nemohl. V kauze H-System přišlo podle soudů nejméně 1 095 lidí o minimálně 980 milionů korun.

Vedle Smetky byli kvůli úvěrům obžalováni i dva bývalí náměstci ředitele pobočky KB Praha-centrum Vladimír Gulla a Oldřich Machalický. S nimi byl původně obviněn i ředitel Miloslav Novák, který se ale zastřelil. Obvinění čelili i bývalí vrcholní představitelé H-Systemu Ladislav Tůma a Jaroslav Vítek, Smetkův spolupracovník Karel Mazánek a znalec Jan Richter. Podle spisu šlo o organizovanou skupinu, jejíž hlavou byl Smetka.

Kauza H-System zaměstnává soudy téměř 20 let

Soud se začal v pořadí již druhým případem týkajícím se H-Systemu zabývat v lednu 2008. Smetka podle obžaloby získal v letech 1993 až 1994 od pobočky KB snadno a rychle pro své firmy 12 úvěrů v celkové výši 814 milionů korun. Do zástavy dal bance podle spisu nadhodnocené pozemky, na kterých měly být postaveny domy. Podle žalobce šlo však o pouhou záminku k vylákání peněz, které neměly být nikdy splaceny. Obžalovaní vinu odmítali.

Vítek s Tůmou vedle toho čelí obžalobě i v kauze H-System. Prvoinstanční senát jim již třikrát za účast na miliardovém podvodu vyměřil nepodmíněné tresty vězení, odvolací soud však první dva rozsudky zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Vítek dostal naposledy nepravomocně devítiletý trest, Tůma osmiletý.