Pořiďte si místenky, radí dráhy před svátky

Praha – Během velikonočních prázdnin a prodlouženého svátečního víkendu posílí České dráhy mnoho svých dálkových vlaků. Pojede i mimořádný posilový rychlík. Celkem dráhy nabídnou do pondělí 16 tisíc dodatečných míst k sezení. Přesto dopravce doporučuje, aby si cestující pořídili místenky. Pospíšit by si měli především s nákupem rezervací do Pendolin. Některé povinně místenkové spoje už jsou na svátky vyprodány.

Posilové vozy nasadily ČD už dnes odpoledne. Ve čtvrtek začínají školní prázdniny, proto část lidí už vyrazila na svátky. Posily poslaly dráhy na všechny hlavní trasy, především však na vytíženou linku Praha–Olomouc–Ostrava/Vsetín. Větší kapacitu mají i spoje na Slovensko.

Další nápor cestujících očekávají dráhy v pátek. „Vypravíme pravidelné posilové rychlíky a do dálkových vlaků zařadíme posilové vozy. Vagony, které připojíme mimořádně, budou mít kapacitu kolem 3 000 míst. Další ale zařazujeme pravidelně každý pátek,“ shrnula Luďka Hnulíková, ředitelka Odboru provozu osobní dopravy ČD.

Sice méně, ale přesto posílené pojedou vlaky i ve čtvrtek a sobotu. Nejintenzivnější ale bude provoz v pondělí odpoledne, kdy se po svátcích bude vracet většina lidí naráz. Celkem bude k dispozici o šest tisíc míst více než obvykle. Pojedou dva posilové rychlíky z Ostravska do Prahy, které obvykle jezdí v neděli, ze Vsetína do Prahy potom pojede mimořádný rychlík. Ze Vsetína bude odjíždět v 15:05 s plánovaným příjezdem do Prahy v 19:31. Vlak bude sestaven ze šesti vozů druhé třídy s kapacitou 500 míst k sezení. Zastavovat bude pouze ve větších stanicích, neobslouží tak například Mohelnici nebo Choceň.