Bártův náměstek dostával peníze, které proudily z ABL

Praha - Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zjistil, že bývalý náměstek ministra dopravy Martin Sýkora dostával „druhý plat“ od firmy, do které proudily peníze z bezpečnostní agentury ABL. NBÚ Sýkoru prověřoval kvůli udělení bezpečnostní prověrky. Na jeho účet chodily loni stotisícové částky za údajnou poradenskou činnost ve firmě Ingleton. Sýkora, který v minulosti pracoval v ABL jako obchodní ředitel, tvrdí, že o původu peněz nevěděl. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Peníze, které firma Ingleton Sýkorovi vyplácela, chodily na její účet od ABL a její dceřiné firmy ABL Transport Services. Od července do listopadu 2010 obdržela společnost Ingleton od obou společností ABL celkem 3,223 milionu korun v různých sumách, minimálně dvakrát poslal Ingleton Sýkorovi 108 000 korun.

Sýkora pracoval u ABL jako obchodní ředitel, odtud si ho faktický šéf VV Bárta přivedl na resort dopravy. Svou funkci na ministerstvu přitom opustil ve stejný den jako Bárta.

Ředitel NBÚ vyloučil únik informací

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil dnes vyloučil, že v případě bezpečnostní prověrky bývalého náměstka ministra dopravy Martina Sýkory unikly z NBÚ informace. Navrátil je připraven to doložit sněmovnímu kontrolnímu orgánu, uvedl v prohlášení, které dnes zaslal ČTK. Na únik informací z bezpečnostního řízení by podle Navrátila mohl ukazovat článek, který dnes otiskla Mladá fronta Dnes (MfD). Ředitel NBÚ Navrátil v dnešním prohlášení uvedl, že řada tvrzení MfD, která se týkají průběhu Sýkorovy prověrky, se nezakládá na pravdě. V prohlášení ale Navrátil nenapsal, která tvrzení má na mysli.

NBÚ zjišťoval, zda nemohlo jít jen o fiktivní obchodní vztah a zda to nebylo skryté „dofinancování“ platu náměstka Sýkory z prostředků ABL. Sýkora ve středu potvrdil, že peníze od firmy Ingleton dostával. Zároveň ale odmítl, že by to bylo tajné financování z ABL. „Já ani nevím, že Ingleton dostával peníze od ABL,“ řekl. Dodal, že na jeho účtech je vše v pořádku. Tajné financování Sýkory popřel i současný ředitel ABL Matěj Bárta.

Majitel firmy je bývalý boxer a bodyguard

Majitelem Ingletonu je sedmadvacetiletý Harvilla, který s firmou podniká od konce loňského května. Hned poté začal platit za poradenství právě Sýkorovi. „Pan Sýkora mi byl doporučen jako poradce, který mi s mým byznysem pomůže,“ poznamenal Harvilla, bývalý boxer, který se živil i jako bodyguard a pracoval v automyčce. Zde se prý také o zajímavém byznysu pracovat s ABL a Sýkorou dozvěděl.

Harvilla nedokázal popsat, v čem přesně mu Sýkora radil. Uvedl, že s firmou ABL začal spolupracovat asi loni v září a spolupráci ukončil v prosinci. Byl domluven na částku 400 až 500 tisíc korun měsíčně, má rámcovou objednávku. Spolupráce byla na základě ústní dohody, dodal.