Autor dopisu o schůzkách Tluchoře a Kočí nespáchal trestný čin

Praha - Člen sněmovní ochranky, který poslal ministrovi vnitra Radku Johnovi (VV) e-mail s informacemi o schůzkách předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře s tehdejší šéfkou poslanců VV Kristýnou Kočí, nespáchal podle policejní inspekce trestný čin. Případ předala kontrolorům z policejního prezidia. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Tluchoř kvůli dopisu minulý týden obvinil Johna z toho, že zneužívá aparát svého ministerstva a policie ke sledování ústavních činitelů.

Autorovi hrozí trest v případě, že ho psal ve službě

„Neprokázalo se, že by se mohlo jednat o podezření ze spáchání trestného činu. My jsme si to tedy nepřevzali a v tuto chvíli se tím zabývá úřad vnitřní kontroly,“ řekla LN mluvčí inspektorů Radka Sandorová. Úřad zatím o případu nerozhodl, kontroloři jsou ale podle LN už nyní přesvědčeni, že autorem e-mailu je policista. Podle jejich neoficiálních vyjádření nebude člena ochranky těžké dohledat. Hrozí mu ale maximálně kázeňský trest. A to navíc jen v případě, že byl v době, kdy posílal e-mail, ve službě, uvedly LN.

Tluchoř se ke zjištění LN nevyjádřil. Ve středu nezvedal telefony ani nereagoval na textové zprávy. Johna, který už minulý týden ostře odmítl, že by policistu nějak naváděl, rozhodnutí inspekce nepřekvapilo. „Je vidět, že to pan Tluchoř přehnal. Každý úder dobrý, i zezadu,“ uvedl John.

Premiér Petr Nečas (ODS) nechtěl případ dál komentovat. Už před týdnem ale řekl, že věří, že šlo o iniciativu „hloupého policisty“, nikoliv o pokyn nadřízeného.

V úvodu dopisu plného gramatických chyb, pod který se autor podepsal jako špatně placený policista, se píše, že se Kočí scházela s Tluchořem ve večerních hodinách v kanceláři ve sněmovně. „Nejdřív jsme schůzky Kočí s Tluchořem považovali za milenecký pár a až po dnešku z internetu a Otázek Václava Moravce vidím jiný obrázek těchto schůzek,“ stojí v e-mailu. Pisatel také slibuje, že pokud bude ministr chtít, sdělí mu i přesná data, kdy se scházeli.